Site coolinaria.ro

Ce mananci ca sa fii frumoasa?


Ce mananci ca sa fii frumoasa? Din cauza factorilor daunatori din mediu si a stresului, produsele cosmetice nu sunt de ajuns ca sa ai un ten proaspat, o piele catifelata si un par stralucitor. Digestia, metabolismul, sistemul hormonal sunt mai importante decat ce aplicam in exterior. Prin urmare, daca vrei sa ai un par lung si stralucitor, un ten impecabil si unghii care nu se rup si se exfoliaza, poti incepe prin a avea grija de dieta ta.

Cea mai buna sursa de sanatate si vitamine sunt legumele proaspete, sucurile din fructe, preparate de tine, si proteinele. Cele mai benefice sunt acelea care provin din lactatele proaspete si, mai ales, cele din carnea de peste. Din alimentatia noastra nu ar trebui sa lipseasca vitamina C - esentiala pentru producerea de colagen, dar si pentru protectia contra razelor UV. Mananca fructe si legume proaspete - mai ales citrice, varza, patrunjel sau kiwi.

Vitamina A este indispensabila pentru vitalitatea pielii, pe care o apara de razele soarelui si o mentine supla mai mult timp. Ouale, untul, lactate si ficatul contin vitamina A, iar fructele si legumele colorate (mango, pepene, morcov, ardei gras) contin provitamina A, care odata ajunsa in organism se transforma in vitamina.

Vitamina E este un puternic antioxidant, care ne ajuta foarte mult in combaterea efectelor nocive pe care soarele le poate avea asupra pielii. Impreuna cu vitaminele A si C, protejeaza membrana celulelor de atacul radicalilor liberi. O gasesti in seminte (nuci, alune, migdale, in, fistic), cereale integrale si uleiuri vegetale.

Pentru a avea par, unghii si piele frumoase, mineralele nu ar trebui sa-ti lipseasca din alimentatia cotidiana. Calciul, magneziul, fosforul, seleniul si zincul le gasesti in produsele lactate (de preferat, in cele nefermentate), legume cu frunze verzi, carne de peste si oua. Insa cea mai bogata sursa de minerale sunt cerealele. N-ar fi rau sa le introduci la fiecare mic dejun, si rezultatele nu vor intarzia sa apara. De asemenea, poti face cure cu produse farmaceutice. Exista suficiente variante, cele mai bune fiind cele care au in componenta mai multe minerale la un loc.

Apa este vitala pentru piele, deoarece o hidrateaza in profunzime, dar in acelasi timp favorizeaza eliminarea toxinelor responsabile in mare parte pentru tenurile cu probleme. Asadar, bea multa apa si ceaiuri si consuma fructe, legume si supe, in special acum in sezonul cald.

Daca pana acum ne-am referit in special la ten, acum este randul parului. Zilnic, parul este agresat de o multime de factori externi. In aceasta categorie intra si soarele, care face ravagii vara. Daca la asta mai adaugam si o alimentatie nesanatoasa, rezultatul este dezastruos: cadere excesiva, aspect tern si varfuri despicate. Aparitia matretii indica o lipsa de vitamina B6, C, zinc si acizi grasi. Pentru a-l ajuta sa se regenereze trebuie sa consumi cereale integrale, carne, pastele, oua,scoici sau drojdie de bere(cat o nuca in fiecare dimineata pe stomacul gol). In aceeasi masura ca si parul, ungiile reflecta starea sanatatii noastre. Unghiile cu pete albe, popular numite "noite", indica o lipsa de zinc, iar cele fragile, o carenta de calciu si proteine. Culoarea pala a unghiilor este un rezultat al lipsei de fier, adica o anemie incipienta, al unei afectiuni a ficatului sau al unei proaste circulatii periferice. Iti recomand sa consumi alimente bogate in calciu ( lactate, fructe, calciu), fier (carnea rosie, scoici si legume uscate) si sulf (ceapa, sparanghelul, varza, usturoiul sau fructele de mare). In incheiere as dori sa iti spun ca sunt si o serie de aliemente pe care ar trebui sa le eviti. Aici ma refer la alimentele care se indeparteaza de forma lor naturala, adica produsele de patiserie, semipreparatele, sucurile carbogazoase indulcite si produsele tip fast-food. Trebuie se eviti atat fierberea excesiva a legumelor proaspete, cat si legumele congelate.

Autor:  Simona Stefanuca