Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru incepatori: prepararea pestelui


Sfaturi pentru incepatori: prepararea pestelui Pestele este un aliment excelent pentru cele care vor sa piarda in greutate, din 3 motive: are carnea slaba, contine omega 3 si este bogat in proteine. Dar pentru a pregati un peste gustos si sanatos trebuie sa tinem cont de cateva sfaturi.

Niciodata nu mi-a placut prima etapa in prepararea pestelui, aceea a curatarii lui. Este bine sa stii ca pentru a il curata de solzi mult mai usor, trebuie sa il tii inainte, timp de 10 minute intr-un vas cu apa calduta.

Dupa ce l-am curatat de solzi si l-am eviscerat il spalam doar sub un jet continuu de apa rece. Dupa clatire il stergem sau il lasam sa se scurga bine. Insa nu il lasam in apa mult timp pentru ca isi pierde gustul. Ca sa ii dai o aroma mai deosebita pestelui te sfatuiesc sa il stropesti cu putina zeama de lamaie.

Daca ti se pare ca pestele are un miros ciudat de balta, spala-l intr-o saramura tare si rece sau tine-l o ora in apa rece si otet (doua linguri de otet la 1 litru de apa).

Pentru a praji pestele se utilizeaza grasimi vegetale ce nu contin apa. In acest fel pestele nu se lipeste de tigaie. Il trecem prin malai sau pesmet numai cu putin timp inainte de prajire, altfel pesmetul se inmoaie, iar pestele nu mai este crocant. Iti impartasesc un secret pe care il folosesc adesea: in pesmet imi place sa adaug si putin cascaval ras. Iti garantez un gust extraordinar al pestelui prajit.

Nu este recomandat ca pestele sa se decongeleze la temperatura camerei ci intr-o solutie formata din apa rece, sare si otet

Pestele alb, pregatit rasol merge de minune servit alaturi de cartofi fierti stropiti cu unt si presarati cu verdeata tocata.

Daca dorim sa fierbem peste inainte trebuie sa il punem in apa fierbinte. Luam vasul de pe foc, adaugam pestele, acoperim cu un capac si lasam sa se imbibe cu apa 6-7 minute, dupa care il fierbem la la foc mic.

Plachia de peste are gust mai bun daca se foloseste ceapa multa ce se caleste incet in grasime si chiar se fierbe inainte de a aseza bucatile de peste.

Si pentru ca nimic nu este mai neplacut decat mirosul pestelui care ramane pe maini dupa curatare, el va disparea daca ne spalam cu apa rece ce contine ceapa, otet si coaja de lamaie.

Autor:  Simona Stefanuca