Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru incepatori: prepararea maionezei


Sfaturi pentru incepatori: prepararea maionezei Chiar daca sunt foarte constienta ca maioneza nu este un ingredient sanatos, nu as refuza niciodata o salata garnisita cu acest minunat dressing. Pentru ca de-a lungul timpului, cand eram la ai mei acasa, eu eram cea in atributiile careia intra prepararea maionezei, imi permit sa iti ofer cateva sfaturi. Chiar daca ti se pare o adevarata provocare, daca vei tine cont de aceste trucuri vei obtine un produs final reusit.

In primul rand ouale si untdelemnul trebuie sa aiba aceeasi temperatura iar sarea, piperul si zeama de lamaie trebuie puse de la inceput, si nu incorporate ulterior. Pentru ca maioneza sa se lege usor, pastrati impreuna cu galbenusul si bucatica aceea mica de albus care nu vrea sa se separe (germenele).

Daca iti este teama ca nu vei putea desparti albusul de galbenus, poti proceda astfel: un galbenus foarte proaspat si bine despartit de albus se pune intr-o farfurie adanca, acoperindu-l cu putina sare si cateva picaturi de otet. Lasa-l astfel cateva minute. Otetul incheaga usor galbenusul pe care il desfaci cu lingura de lemn.

Amesteca un minut, pana vezi ca galbenusul incepe a se intari. Atunci adauga treptat uleiul, frecand in aceeasi directie (altfel se taie) cu o lingura de lemn. In cateva minute maioneza se ingroasa. Acum poti turna ulei fara teama ca maioneza se taie.

Daca nu ai tinut cont de sfaturile de mai sus si ti s-a taiat maioneza nu iti face griji, se poate repara. Pune putina zeama de lamaie si o lingurita de mustar in compozitie si amesteca. Poti pune aceste doua ingrediente chiar daca maioneza nu e taiata. Astfel va iesi mai gustoasa.

Iar daca iti doresti o maioneza nu chiar atat de grea la stomac poti adauga in ea si putin iaurt si va iesi mai light.

Pofta buna!

Autor:  Simona Stefanuca