Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru incepatori: galuste pufoase


Sfaturi pentru incepatori: galuste pufoase Imi plac foarte mult borsurile si supele in toate formele lor. Un loc de cinste in topul preferintelor mele il ocupa supa cu galuste. Dar de fiecare data cand prepar compozitia de galuste, ii dau telefon mamei sa ii cer sfaturi. Pentru ca nu vreau sa patesti ca mine, voi incerca sa iti ofer cate sfaturi pe care le-am adunat de-a lungul timpului.

Reteta de baza costa in cateva ingrediente foarte simple si la indemana oricui: ou, sare, apa, gris si ulei.

Le poti face dintr-un ou sau doua (depinde cat de consistenta vrei sa fie supa), la care adaugi un praf de sare si, atentie: o lingura, poate chiar doua, de ulei de floarea-soarelui. Le bati pe toate bine si abia apoi incepi sa incorporezi grisul, in ploaie, amestecand cu o furculita. Pui si o lingura de apa rece. Te opresti cand amestecul incepe sa se intareasca, sa se separe, ca si cum s-ar taia, si sa se lipeasca de furculita. Atentie, nici prea tare nu e bine sa fie, ca altfel iti vor iesi niste galuste ca piatra. Daca vezi ca amestecul este prea tare mai pui foarte putina apa, iar daca este prea moale mai adaugi gris. Pentru ca galustele sa nu iasa tari adauga-le in supa care clocoteste, imediat dupa prepararea compozitiei. Este foarte important ca focul sa fie mic.

Daca nu ai oua de casa, galustele devin mai galbene daca amesteci in gris foarte putin malai Foloseste o lingurita obisnuita, inmoaie-o in supa care clocoteste (ca sa nu se prinda compozitia de ea), apoi ia cu latul, cat jumtate de lingurita din pasta de gris. Atat si nu mai mult, pentru ca altfel grisul nu va avea loc sa creasca si sa se umfle. Daca faci galustele prea mari, vei obtine un strat pufos pe la suprafata, iar interiorul va ramane nefiert.

Da-i galustei drumul in supa (asigura-ta mai intai ca ai destula zeama si loc pentru ca galusetele sa creasca) si asteapta un pic - daca galusca se imprastie, inseamna ca pasta nu a fost suficient de tare. Mai poti adauga un pic de gris. Daca totusi galustele ti-au iesit tari, da focul mic, toarna putina apa rece pe ele si pune capacul deasupra.

Daca prima galusca de proba ti-a iesit, poti adauga toate galustile - si nu te grabi, pune doar cate o jumatate de lingurita, pe lung! Lasa-le sa dea un clocot, stinge focul si pune capacul. Nu servi chiar imediat: galustele se vor umfla si dupa ce ai stins focul.

Nu uita ca la final sa adaugi verdeata proaspata tocata marunt!

Autor:  Simona Stefanuca