Site coolinaria.ro

Cum alegem si pregatim alimentele pentru gatit


Cum alegem si pregatim alimentele pentru gatit Pentru a ne asigura ca pestele cumparat este intotdeauna proaspat trebuie sa fim atenti la ochii pestelui, stralucitori cand sunt proaspeti, si la aspectul exterior, cei proaspeti avand o piele alunecoasa si umeda.

La curatatul si dezosarea pestilor inmuiati-va varfurile degetelor in sare si veti lucra mai usor. Curatarea solzilor incepe intotdeauna de la coada.

Carnea de vita este usor de verificat daca e proaspata atunci cand observam ca grasimea, atat cat exista, are o nuanta alba, curata, si stralucitoare.

Dintre crabi, pentru carne alba masculii sunt de preferat deoarece au clesti mai mari, iar femelele merita alese atunci cand nu ne intereseaza clestii ci corpul crabului.

Si carnea de porc se recunoaste ca grad de prospetime dupa grasime, daca aceasta e alba si stralucitoare atunci carnea e proaspata.

Nu prajiti niciodata carnea de porc daca nu ati curatat foarte bine fie tigaia, fie gratarul. Rezultatele sunt mult mai satisfacatoare atunci cand prajim carnea pe un suport foarte bine curatat.

Patrunjelul sta mai mult la congelator daca e introdus in pungi de plastic. Dupa ce a inghetat bine putem sa il si faramitam bine pentru gatit prin presarea repetata a pungii. Asa nici nu va mai fi nevoie sa il taiem inainte de a-l folosi ca ingredient la gatit.

Ierburile uscate pe care le folosim la gatit pe timp de iarna (condimente) stau cel mai bine in pungi de hartie sau de in, tot aici putand sa le si punem la uscat. Daca stim ca vom folosi o cantitate mai mare in perioada proxima atunci putem sa le faramitam in palma si sa punem o cantitate oarecare in borcane pentru condimente.

Cel mai simplu mod de a separa albusul oualor de galbenus este sa le spargem in palme si sa lasam albusul sa se scurga in intregime printre degete.

Carnea de miel se prepara cel mai simplu la tava, prin impanarea ei cu catei de usturoi si, la alegere, presararea de condimente precum rozmarinul pe deasupra.

Negresele si alte prajituri similare se taie cel mai bine cu ajutorul unui cutit de plastic.

La fiert, atunci cand ne grabim si dorim sa incheiem cu gatitul mai repede, putem adauga pe langa sare si putin otet care nu doar va grabi procesul de fierbere, dar va si fragezi binisor produsele preparate.

La prepararea piureului din cartofi putem adauga putin bicarbonat de sodiu pentru a obtine niste cartofi mai pufosi si mai gustosi.

Autor:  Lucia Mihailescu