Site coolinaria.ro

Dezastrele din bucatarie


Dezastrele din bucatarie Atunci cand sosul sau zeama de carne incep sa se separe, avand un aspect neplacut, mai adaugati putina apa si se va lega din nou.

Daca ati pus prea multe ingrediente picante puteti adauga miere de albine si gustul va fi ceva mai usor.

Gustul de mancare arsa, in special pentru sosuri si fripturi in sos se inlatura prin plasarea sosului intr0o tigaie curata si adaugarea de zahar intr-o cantitate redusa, ca sa nu indulcim mancarea. Gustul rau va disparea printr-o fierbere usoara.

Sosul sau zeama de carne cu prea multe cocoloase sau resturi neplacute poate fi trecut printr-un ciur si vom obtine un sos usor si placut la aspect. Daca nu vrem sa strecuram sosul atunci adaugam putin unt, il lasam sa se topeasca si este de sperat ca acest lucru va faca sosul mai omogen.

La tocanitele prea sarate putem adauga felii de cartof crud, dam un clocot usor si apoi indepartam toate feliile de cartof cu o paleta de bucatarie. De obicei cartofii vor absorbi o mare cantitate din excesul de sare.

Si sucul de rosii sau rosiile feliate ori, ca alternativa, iaurtul, pot inlatura cu succes gustul prea sarat din mancare.

Daca mancarea s-a prins de fundul oalei nu agitati compozitia ci asezati repede oala in apa rece pentru a o raci instantaneu. Apoi tranferari usor cu un polonic mancarea neatinsa de ardere excesiva intr-o alta oala curata. Puneti oala noua pe foc si continuati sa gatiti adaugand suplimentar ceva suc de rosii sau condimente la alegere pentur a indeparta complet mirosurile neplacute.

Daca gatiti orez si aveti ghinionul de a-l tine prea mult pe foc indepartati repede oala si puneti deasupra orezului o felie mare de paine alba, lasati-o asa 5-10 minute si apoi luati-o si aruncati-o la cos. Mirosul sau gustul de ars vor disparea insa nu cumva sa radeti fundul oalei ci, cu o paleta de bucatarie mutati orezul bun intr-un alt recipient.

Oalele sau tigaile arse se curata foarte bine daca adaugam apa, punem la fiert si nu uitam sa adaugam si felii de lamaie, mai multe sau mai putin in functie de gradul de arsura. Atunci cand va trebui sa curatam efectiv, resturile se vor indeparta cu mult mai mare usurinta astfel.

Foarte utila la curatatul petelor de mancare arsa care mai raman dupa curatarea oalei sau a tigaii este si celebra Coca-Cola pe care, daca o vom lasa pe fundul recipientului pentru vreo ora sau pe aproape, va indeparta ca prin magie petele ramase de mancare arsa.

Oalele din aluminiu sau tigaile din aluminiu nu se curata niciodata cu detergent praf pentru vase deoarece, in timp, le vom distruge sau chiar coroda. Se foloseste la curatarea lor intotdeauna doar detergent lichid.

Piatra depusa pe peretii vaselor de bucatarie sau murdaria prea vascoasa se curata fara probleme cu un amestec de 2/3 apa calda si 1/3 otet pentru inmuiat (minimum 20 de minute), dupa care se curata cu buretele de vase, se goleste si se pune la fiert din nou cu apa si mai putin otet de data aceasta apoi se clateste bine cu apa rece.

Daca preparam cafea si ardem ibricul nu e nevoie sa il distrugem mai rau la curatat prin frecare si zgariere ci e suficient sa il clatim usor cu apa, apoi sa adaugam pe fund cateva linguri de sare si niste gheata pisata pe care le lasam asa pe fundul ibricului vreun minut si mai bine dupa care luam ibricul si il rotim tot vreun minut si mai bine in sens circular pana ce resturile se desprind bine de pe fund. Acum putem curata ibricul si cu apa si detergent deoarece va merge foarte usor.

Autor:  Lucia Mihailescu