Site coolinaria.ro

Alimente sanatoase pe care le excludem din dieta


Alimente sanatoase pe care le excludem din dieta Exista verdeturi foarte hranitoare despre care majoritatea dintre noi nu stim aproape nimic si este pacat deoarece aceste ierburi ne pot furniza multe nutrimente consumate simplu, in salate, sau folosite la prepararea unor retete delicioase. Un bun exemplu de astfel de verdeturi necunoscute publicului larg este si iarba grasa numita uneori si iarba porcului, buruiana grasa sau pita porcului.

Exista de asemenea si legume sau verdeturi despre care stim foarte multe si totusi alegem sa le excludem din dieta noastra regulata. Varza este cel mai cunoscut caz. Desi suntem constienti de proprietatile sale multiple si de faptul ca ofera o serie de vitamine esentiale fara a ne incarca cu prea multe calorii nu mancam prea des mancare de varza sau salata de varza din motive greu de explicat.

Stevia, mangoldul si chiar spanacul pot si acestea lipsi din dieta noastra, ele fiind unele dintre cele mai consistente zarzavaturi de pe piata care pot face minuni mai ales la dietele pentru slabit si detoxifiere si ne ofera si niste alternative gustoase la mesele fade si sarace in grasimi consumate in mod obisnuit. Tot aici pot fi amintiti si dovleceii si sfecla alimentar, la fel de gustosi si la fel de uitati la mesele noastre obisnuite.

Scortisoara este probabil cel mai celebru condiment pe care destul de putini dintre noi alegem sa il mai folosim in compozitiile noastre alimentare. Are niste calitati de exceptie, ajutand la controlul zaharului din sange si prin aceasta fiind foarte utila in bolile diabetice. Si cei care au probleme cu colesterolul ridicat pot apela mai des la scortisoara deoarece este eficienta si din acest punct de vedere putand reduce simtitor nivelul crescut al colesterolului.

Prunele uscate, altadata o delicatesa in bucataria traditionala, sunt niste excelenti antioxidanti, foarte utili pe timp de iarna, cand oferta de produse proaspete este rara. Desi au si un efect laxativ, prunele uscate ne ajuta sa ramanem tineri pe cale naturala si in unele studii de specialitate s-a aratat si faptul ca prin consumul de prune uscate pot fi reduse riscurile dezvoltarii cancerului in organism.

Si consumul de seminte de dovleac a inceput sa dispara dintre obiceiurile noastre alimentare desi se stie in continuare ca sunt nutritive si ne ofera poate mai usor si mai mult decat alte alimente magneziu din belsug. Magneziul este si acesta important ajutand la prelungirea sperantei de viata si trebuie sa fie prezent in organismul nostru si prin aporturile zilnice de alimente cu continut mai mare de magneziu.

Legumele si zarzavaturile ar trebui sa ocupe primul loc in meniul ales de noi, iar produsele procesate si care contin E-uri alimentare e bine sa fie consumate doar foarte rar. Asa putem fi siguri ca ne alimentam corect si ca vom trai o viata fericita si indelungata. Daca ne mai facem si bunul obicei de a introduce des in dieta noastra si mancaruri bogate in antioxidanti atunci nu trebuie sa ne mai reprosam faptul ca nu am facut ce e mai bine pentru sanatatea noastra. Este simplu, nu e nevoie decat sa ne procuram ce e mai natural de pe piata si sa consumam apoi cu placere alimente nu doar sanatoase, dar si foarte gustoase.

Autor:  Lucia Mihailescu