Site coolinaria.ro

Renuntam sau nu la consumul de cafea?


Renuntam sau nu la consumul de cafea? S-au facut nenumarate studii asupra consumului de cafea si a efectelor cafeinei, principalul sau ingredient activ, asupra organismului uman si s-au descoperit astfel o serie de efecte contradictorii care te pot face deopotriva sa accepti consumul de cafea ca ceva necesar sau, dimpotriva, sa respingi din start ideea consumului de cafea din motive de mentinere a unui bun nivel de sanatate.

Un prim aspect care merita luat in discutie atunci cand te hotarasti daca vei bea sau nu cafea in mod regulat este gradul destul de mare de dependenta pe care il poate induce aceasta bautura organismului nostru. Cafeina este un puternic stimulator pentru sistemul nervos si cel cardiovascular, iar daca se renunta brusc la consumul de cafea pot fi experimentat stari negative precum oboseala, oscilatii ale presiunii arteriale, dureri de cap si nervozitate. In combinatie cu alcoolul si/sau tutunul, cafeaua poate avea efecte devastatoare asupra unui organism mai fragil.

E bine de stiut si faptul ca pentru bautorii inraiti de cafea se impune obligatoriu si o crestere a consumului zilnic de lichide, in special apa proaspata, deoarece procesarea cafelei de catre organism necesita un volum mare de apa si se risca altfel atingerea unei dezhidratari cronice care sa conduca cu timpul la contractarea unor boli grave. La fel ca si in cazul alcoolului, si pentru cafea este nevoie de o cantitate de 5 pana la 10 ori mai mare de apa suplimentara care sa previna dezhidratarea si sa ajute organismul sa proceseze corect aceasta bautura.

Pe langa aspectele negative ale consumul de cafea exista si parti bune, aratate mai ales in studiile stiintifice din ultima vreme, stiindu-se de exemplu faptul ca putina cafea poate ridica tensiunea arteriala la hipotensivi, este utila la persoanele care sufere de astma si poate conduce la scaderi in greutate datorita faptului ca inhiba apetitul alimentar. Cancerul si, paradoxal, chiar si bolile de inima pot fi prevenite prin consumul moderat de cafea, nu mai mult de 300g de cafea pe zi. Si pentru cei care sufera de pietre la rinichi un aport zilnic de cafea poate avea efecte dintre cele mai bune.

Barbatii in general nu prea trebuie sa isi bata prea tare capul cu consumul de cafea si efectele sale decat daca sufera de anumite boli insa pentru femei este bine ca intotdeauna sa se consulte medicul inainte de a decide introducerea cafelei in dieta zilnica. Femeile gravide, de exemplu, trebuie sa renunte la cafea, tutun sau alcool pe perioada sarcinii si mai ales a alaptarii, iar femeile in varsta suspecte sa se imbolnaveasca de boli de oase precum osteoporoza de asemenea trebuie sa evite consumul de cafea si sa incerce alternativ ceaiul negru sau verde, si acestea continand cafeina suficienta. Nu e usor insa, pentru fiecare caz in parte, trebuie luata cea mai buna decizie alaturi de medicul de familie si respectata intocmai indiferent de ispitele care pot aparea cu timpul.

Nu in ultimul rand, cei care iubesc cafeaua pot incerca din cand in cand sa adauge si putin lapte pentru a neutraliza efectul anumitor substante novice pentru sanatate, iar consumul de cafea instant e bine sa fie tinut sub control deoarece duce la cresteri in greutate si probleme grave de sanatate. Si cafeaua la filtru trebuie alternata cu consumul de cafea la ibric intrucat este prea concentrata si poate crea dependenta mai mare ajungandu-se la scaderi in greutate de nedorit.

Cafeaua este deci o bautura care poate sau nu sa fie introdusa in dieta zilnica in functie de o serie de factori privitori la gradul nostru de sanatate, fragilitatea organismului si, bineinteles, recomandarile medicului pentru perioadele mai scurte sau mai lungi. Ramane astfel la alegerea fiecaruia dintre noi sa consume sau nu cafea ori sa renunte de la un moment dat incolo sa mai consume cafea, fiind totusi vorba de un produs unde sunt prezente multe substante active care au o influenta buna sau rea asupra organismului nostru.

Autor:  Lucia Mihailescu