Site coolinaria.ro

Dietele de slabit nu sunt indicate copiilor


Dietele de slabit nu sunt indicate copiilor Din fericire multi dintre parintii din zilele noastre devin tot mai preocupati de alimentatia copiilor lor, speriati fiind de avalansa de produse de calitate indoielnica de pe piata. Daca in acest caz, inlocuirea alimentelor procesate cu cele naturale este simplu de facut si putem exercita un bun control asupra a ceea ce dam copiilor sa manance, atunci cand ei sunt supraponderali si trebuie sa gasim solutii pentru a-i ajuta sa dea kilogramele jos sub nici o forma nu putem lua aceleasi masuri alimentare pe care le adoptam noi, adultii, atunci cand vrem sa slabim.

Spre exemplu, daca pentru un adult aportul de grasimi din dieta zilnica poate insemna un exces de nepermis, in cazul copiilor aceste grasimi vor avea un rol benefic pentru cresterea lor armonioasa. Dietele de slabit prin reducerea minima a aportului de grasimi nu sunt deci recomandate copiilor supraponderali. Desi mai mici, organismul copiilor poate consuma cantitati mari de energie de-a lungul zilei, necesare pentru cresterea lor echilibrata si dezvoltarea sistemului osos, a celui nervos si muscular. De aceea nici alimentele asa-zis dietetice (cu specificatii in aces sens pe eticheta) nu isi vor gasi locul in regimul alimentar oferit copiilor, ei necesitand, de exemplu, lapte si branzeturi cat mai naturale, neprocesate.

Vitaminele solubile precum vitaminele A, D, E si K nu vor putea fi folosite de catre organismul celor mici daca nu se aduce un aport de grasimi zilnice care sa ajute la asimilarea acestor vitamine sau a mineralelor care, de asemenea, necesita o alimentatie echilibrata. Daca avem un copil care a ajuns supraponderal nu ii vom elimina grasimile din alimentatie ci vom opta pentru rationalizarea portiilor si, la nevoie, ii vom oferi mai multe mese pe zi, dar la interval de macar 4 ore pentru a permite organismului sa arda grasimile si copilul sa consume necesarul de energie prin activitatile sale destul de antrenante. Sigur ca aici sedentarismul va reprezenta un obstacol insa si de aceea exista parintii, pentru a da celui mic ocazia sa ia parte la tot felul de activitati placute si solicitante.

Pe parcursul cresterii unui copil exista perioade cand organismul va primi semnale ca trebuie sa faca rezerve de grasimi si va proceda astfel, ceea ce nu trebuie sa ne alarmeze. La pubertate, de exemplu, se consuma resurse mai multe, si e posibil ca inaintea acestei perioade copilul sa se ingrase putin deoarece organismul isi va lua masurile necesare pentru a preintampina asemenea evenimente. Copilul de fapt nici nu trebuie sa fie contientizat inutil asupra rolului nociv al grasimilor pentru sanatate decat la o varsta mai inaintata cand intr-adevar va fi necesar sa isi adapteze dieta la standarde diferite. Desigur, consumul excesiv de sare si zahar trebuie supravegheat, ca si cel de grasimi, insa parintii sunt cei care ii pregatesc mesele zilnice si tot ei vor fi si responsabili cu calitatea regimului alimentar oferit peste zi.

Boli ale zilelor noastre precum anorexia sau obezitatea sunt un rezultat direct al informatiei prost gestionate care se ofera copiilor, iar ei nu vor reusi sa dezvolte o relatie naturala cu mancarea pentru a invata singuri ce le face bine si ce nu, deoarece vor trebui sa asculte si de sfaturile contradictorii ale adultilor si vor trebui sa isi urmeze si instinctele lor in plan alimentar. Trebuie deci respectat echilibrul alimentar si oferit un grad mai mare de libertate pentru alegerile copiilor, ei putand chiar sa ne ajute sa le preparam un meniu mai variat de fiecare data cand nu mai stim ce sa le oferim. COnditia este sa apelam mereu la alimente proaspete si neprocesate pe cat posibil si, in rest, merita sa avem incredere in cursul natural al lucrurilor si sa nu cumva sa ii lasam pe cei mici sa isi petreaca prea multa vreme in casa ci sa ii incurajam sa faca si multa miscare pentru a se bucura de un viitor normal si echilibrat.

Autor:  Lucia Mihailescu