Site coolinaria.ro

Trucuri de bucatarie


Trucuri de bucatarie Cand taiati ceapa si tineti limba scoasa usor printre buze veti descoperi ca lacrimati mai putin. La fel, daca taiati ceapa si aveti alaturi un lighenas cu apa sau robinetul curgand de asemenea nu veti lacrima prea tare.

Branza nu mucegaieste daca o tineti alaturi de cativa bulgari cristalizati de zahar.

Carnea de porc pentru gratar sau friptura are un gust special daca o stropim cu sos de soia inainte de a o pregati.

Puteti face sos gras si din Coca Cola sau Pepsi daca puneti bucatele de slanina impreuna cu bautura racoritoare intr-un recipient acoperit la cuptorul preincalzit pentru 15-20 minute. Dupa ce se imbina grasimea cu bautura dvs. favorita veti avea o baza pentru sosuri excelenta.

Puteti indeparta petele de grasime din supe sau tocanite cu ajutorul frunzelor de salata. Treceti o frunza de salata peste suprafata supei sau a tocanitei si toate petele de grasime vor fi indepartate usor astfel.

Atunci cand nu reusiti sa scoateti capacul de la un borcan cu personalitate puteti apela la un desfacator obisnuit pentru sticlele de bere (din acela tip gheara) cu care sa fortati usor capacul la fel cum ati desface dopul de la o sticla pana ce auziti aerul cum iese de sub capac. Apoi desfaceti capacul ca de obicei, cu mana, prin rotire. Daca e prea complicat atunci pur si simplu dati gauri in capac pe deasupra pentru a elibera aerul si a reusi sa desfaceti mai usor capacul.

Gainile batrane sau carnea greu de fiert se prepara mai repede daca adaugam in oala o lingura grea din inox sau o furculita. Astfel timpul de fierbere poate fi redus chiar pana la jumatate. Merge si mai repede in cazul cartofilor sau a altor produse numai ca aici trebuie sa fim mereu prezenti in preajma focului pentru a tine totul sub control.

La preparare salatelor pe baza de cartofi, peste, carne si asa mai departe e bine intotdeauna sa racim putin ingredientele la frigider pentru a obtine o salata de exceptie, nu prea moale sau fada.

Cand taiati ceapa si nu doriti sa va miroasa prea tare mainile dati-va cu putin otet pe maini si inainte si dupa ce incheiati de taiat ceapa si veti elimina cu succes mirosul de ceapa. Bineinteles, nu uitati sa va spalati cu sapun dupa aceea pentru ca si otetul emana un miros intepator. Alternativ, dupa ce taiati ceapa, spalati-va cu sapun, dar frecati mainile si cu o lingura de inox pentru a indeparta mirosul de ceapa. Este valabil si pentru mirosul de usturoi.

Daca nu vreti sa faceti spuma pe oala cand fierbeti zarzavaturile adaugati cativa stropi de ulei alimentar in oala si veti evita aparitia spumei la suprafata.

Buretii de bucatarie folositi la spalarea vaselor pot fi excelent sterilizati contra bacteriilor si a germenilor prin plasarea lor pentru 30 de secunde la cuptorul cu microunde. Nu ii folositi insa decat dupa ce i-ati lasat macar un minut in apa rece altfel riscand sa va ardeti mainile.

Carnea nu se sareaza niciodata de la bun inceput ci abia dupa ce si-a eliminat sucurile in tava sau tigaie.

Ouale puse la fiert care au inceput sa crape pot fi tinute in coaja prin adaugarea de putin otet in apa de fiert. Deosebim apoi ouale fierte de cele crude (daca le plasam pe toate in acelasi loc) prin simpla lor rotire pe un suport larg (masa de gatit etc.). Ouale fierte se rotesc usor de mai multe ori in jurul propriei axe pe cand cele crude se opresc imediat dupa primul ciclu.

Autor:  Lucia Mihailescu