Site coolinaria.ro

Folosirea corecta a cutitelor de bucatarie


Folosirea corecta a cutitelor de bucatarie Desi cu totii folosim cutitele de bucatarie nu intotdeauna stim sa o facem asa cum trebuie si pierdem timp pretios in bucatarie din aceasta cauza sau, mai rau, riscam inutil accidente stupide deoarece am uitat sa le ascutim sau am ales cutitul gresit pentru indeplinirea unei operatii care cerea un alt tip de cutit.

Una dintre greselile mari facute de incepatori este sa incerce sa imite la perfectie pe maestrii bucatari si sa isi perfectioneze stilul de taiat asa cum au vazut ei ca se face la televizor. Astfel riscam nu doar accidente, dar nici nu vom reusi sa facem treaba mai repede ci dimpotriva vom pierde timpul de pomana. Experienta insa poate conduce la desavarsire si din acest punct de vedere, dar trebuie sa avem ceva rabdare.

La achizitionarea cutitelor de bucatarie nu uitati ca veti cumpara ceva care urmeaza sa fie folosit pe baze zilnice deci nu va zgarciti si alegeti doar ce e mai bun si usor de ascutit atunci cand va fi cazul. Renuntati la ideea ocaziilor ieftine pentru ca veti regreta aceasta la scurta vreme dupa achizitia dvs. "de ocazie".

Niciodata nu tineti cutitul cu partea ascutita inspre dvs. sau inspre altcineva aflat in apropiere. Niciodata nu va grabiti atunci cand folositi un cutit de bucatarie ci faceti totul cu calm si fara graba. Si nu incercati niciodata sa continuati procesul de taiere daca produsul respectiv va opune prea mare resistenta. Fie vorba de carne congelata, oase sau chiar si obisnuita paine de zi cu zi taiati totul cu atentie, prin miscari repetate si nu prin exercitarea unei presiuni periculoase atat asupra lamei cutitului cat si asupra produsului alimentar.

Ceapa, alte legume, zarzavaturile mai mari se taie toate mai intai de orice in jumatate apoi se plaseaza partea neteda a fiecarei jumatati pe fundul de taiat si se toaca cu miscari sigure si fara graba.

Cand taiati ceva cu cutitul de bucatarie indoiti varfurile degetelor intotdeauna pentru a preveni accidentele. Nu va grabiti sa imitati apoi pe nimeni la gradul de pricepere intr-ale bucatariei ci respectati-va ritmul propriu si stilul particular de gatit.

Cutitele cu lama zimtata se folosesc pentru taierea produselor moi (paine, rosii etc.), iar cele cu lama standard se folosesc la produsele mai dure. Daca veti incerca sa taiati rosiile sau painea cu un cutit standard veti vedea ca e mai dificil ca atunci cand folositi unul cu lama zimtata, iar daca veti folosi un cutit cu lama zimtata la taierea morcovilor, a carnii usor congelate si asa mai departe riscati sa va nimeriti cu el drept peste un deget sau peste mana.

Dupa ce ascutiti cutitele de bucatarie la tocilar (macar de 2 ori pe an) nu le folositi din prima la operatiuni mai dificile ci rodati-le putin feliind o paine, taind niste rosii sau castraveti pentru a pregati lama bine in vederea unor operatii mai complexe si pentru a evita riscul accidentelor intrucat dvs. fiind obisnuit cu modul de lucru al cutitului de dinainte veti risca, din graba, sa nu il mai puteti controla cum trebuie.

Nu in ultimul rand, pastrati mereu o mica trusa de prim ajutor in bucatarie fie vorba si de putin spirt, vata si ceva pansament ca sa nu stropiti prin toata casa cu sange daca, doamne-fereste va taiati usor cu cutitul in timp ce pregatiti o masa delicioasa.

Autor:  Lucia Mihailescu