Site coolinaria.ro

Curiozitati alimentare


Curiozitati alimentare O persoana obisnuita poate consuma peste 480 de litri de lichide anual. Printre acestea sunt incluse apa, laptele, sucurile si bauturi alcoolice precum berea si vinul.

Statistic se pare ca adultii prefera sa consume mai degraba bauturi alcoolice decat lapte sau sucuri naturale. Diferentele de valori intre consumul anual de lapte si cel de bere, de exemplu, sunt relevante din acest punct de vedere.

Tot adultii apeleaza de obicei la alcool pentru a elimina astfel stresul, dar foarte putini dintre acestia aleg sa bea ca alternativa si un tonic recomandat pentru asemenea situatii sau un pahar de suc de telina, foarte indicat pentru calmarea nervilor.

Alcoolul isi face efectul mai repede daca il consumam pe stomacul gol decat daca bem bauturi alcoolice dupa masa. Alimentele incetinesc absorbtia alcoolului si nu trebuie uitat niciodata acest lucru.

Alcoolul nu e deloc usor de procesat de catre organism, fiind nevoie de aproximativ 500ml apa pentru a se procesa circa 50ml de alcool. In plus, ficatul trebuie sa faca fata la un procent de 90 la suta din alcoolul ingurgitat, doar 10 la suta eliminandu-se prin urina sau alte cai.

Sucurile din comert sunt placute la gust insa procesarea lor duce la pierderea multor vitamine si chiar daca sucul facut acasa este mai putin gustos acesta va fi de preferat pastrand mare parte din calitatile nutritive ale fructului intreg.

Alergiile alimentare pot fi agravate prin consumul simultan de alcool si alimente care produc alergia. Daca se suspecteaza un fel de mancare sau un produs alimentar nu este bine sa consumam si alcool in timp ce degustam produsul respectiv.

Persoanele care beau unul sau doua paharele de alcool pe zi risca sa dezvolte afectiuni ale inimii mai rar decat cei care nu beau deloc. Alcoolul ajuta la eliberarea stresului, unul dintre factorii de risc in cazul bolilor de inima.

Autor:  Lucia Mihailescu