Site coolinaria.ro

Ceaiul - sfaturi practice


Ceaiul - sfaturi practice Din punct de vedere istoris ceaiul origineaza din China, de unde a fost mai tarziu introdus in Japonia si, dupa mai multa vreme, in intreaga lume.

Pentru cei care prefera ceaiul servit cu cubulete de gheata (sau cafeaua) este recomandat sa se prepare cubuletele de gheata din ceai (sau cafea) si nu din apa, pentru un gust savuros.

Condensul specific paharelor cu ceai servit rece poate fi evitat daca se lasa ceaiul proaspat facut sa se raceasca la temperatura camerei si abia apoi se da la rece sau se adauga cubuletele de gheata. Daca totusi nici asa nu reusim putem adauga apa fiarta pana ce dispare complet condensul.

Ceaiul poate capata un gust mai bun daca adaugam putina coaja de lamaie sau de portocala la fiert.

Si ceaiul poate contine niveluri ridicate de cafeina. Media este de aproximativ 60mg pe ceasca de ceai, in cazul esentelor puternice.

Insula Ceylon este cel mai popular si puternic centru de cultivare a ceaiului din intreaga lume.

Nu beti niciodata ceai din cesti sau pahare din material plastic, mai ales daca va place sa adaugati si lamaie, deoarece veti coroda peretii recipientului din plastic si veti bea ceai laolalta cu diversi carcinogeni.

Taninul continut de frunzele de ceai sau cel prezent in vinul rosu poate afecta aportul util de fier, vitamina B12 si tiamina.

Nu exista riscuri cunoscute pana in prezent care sa apropie consumul de ceai de dezvoltarea bolilor de inima.

Ceaiul negru este cel mai popular sortiment de ceai, in intreaga lume consumandu-se cantitati uriase din acest produs.

Ceaiul negru este astfel numit deoarece capata culoarea sa specifica din cauza procesului de oxidare. Printre varietatile de ceai negru cunoscute amintim Assam, Ceylon, Lapsang si Souchong. Ceaiul verde nu sufera din cauza procesului de oxidare, iar culoarea sa specifica este verdele. Pe piata se comercializeaza doua tipuri mai populare de ceai verde: Basket Fired si Gunpowder. Ceaiul Oolong este o varietate de ceai unde frunzele semiprocesate capata o culoare mixta, verde si maro. Se comercializeaza doua tipuri de ceai Oolong, Formosa Oolong si Jasmine.

Autor:  Lucia Mihailescu