Site coolinaria.ro

Alimentele si secretele lor


Alimentele si secretele lor - Ouale sunt un aliment pe care multe persoane il introduc zilnic in meniul lor. Cel mai sigur sanatos mod de depozitare a oualor la rece este in recipiente speciale din carton, cu varful in jos pentru a pastra galbenusul in centru;
- Untul trebuie invelit corespunzator cand se pune la frigider deoarece prinde foarte usor gustul si mirosul altor alimente depuse in apropiere;
- Nu puneti niciodata branzeturi invelite in plastic la frigider deoarece transpira si prinde un gust rau; branzeturile se depun la rece invelite bine in hartie speciala, care nu absoarbe grasimile;
- Strugurii de consum proaspeti se verifica usor prin scuturarea usoara a ciorchinelui; daca vor cadea boabe cand scuturam cu blandete ciorchinele atunci strugurii nu sunt proaspeti in ciuda aspectului lor comercial;
- Citricele cele mai bune pentru preparat sucul sunt acelea care trag mai greu la cantar;
- Pepenii bine copti se verifica prin apasarea usoara a capatului opus cozii si daca acesta cedeaza la presiune atunci stim ca e bine copt; apoi apelam si la miros si daca simtim aroma placuta si dulce cu care suntem deja obisnuiti sunt semne bune ca avem in mana un pepene numai potrivit pentru consum;
- Resturile de vin pot fi foarte bine facute cuburi de gheata la congelator si pastrate pentru fripturi sau sosuri;
- Piureul de cartofi care nu are un aspect atragator pentru servit poate fi transformat intr-un fel de mancare apetisant prin adaugarea unul albus de ou bine batut care se amesteca apoi cu piureul si se pune totul la cuptor pana ce vedem ca piureul are un aspect pufos si usor galbui;
- Ciupercile care s-au uscat prea tare inainte de a fi gatite pot fi aduse la un aspect placut prin plasarea lor intr-o tigaie cu putin vin rosu unde se vor inmuia bine si isi vor reveni la forma apetisanta care ne-a facut sa le alegem pentru meniul din ziua respectiva;
- Mierea de albine care s-a cristalizat in borcan poate fi facuta iarasi lichida daca punem borcanul in apa fierbinte pentru 5 minute; apoi scoatem borcanul si il rotim usor pana ce observam ca mierea de albine a devenit din nou limpede si fluida;
- Mierea de albine si siropul nu se lipesc daca folosim de fiecare data o lingura incalzita in apa fierbinte;
- Zaharul care s-a intarit poate fi inmuiat corespunzator daca adaugam in punga sa o felie de mar;
- Putem curata petele de pe maini sau piele, ramase de la gatit, prin frecare cu felii de cartof crud si apoi clatire cu apa.

Autor:  Lucia Mihailescu