Site coolinaria.ro

Va plac afumaturile?


Va plac afumaturile? Nu putine persoane sunt pur si simplu innebunite dupa produsele preparate la fum precum carnatii, slanina etc., dar se uita usor faptul ca, in ciuda gustului delicios, aceste produse sunt incarcate cu hidrocarburi nocive pentru sanatatea organismului nostru si pot contine si mici portiuni carbonizate, de asemenea pline de carcinogeni.

Si carnea la gratar este la fel de periculoasa, nu atat din cauza fumului cat din cauza prezentei carcinogenilor. Atat afumaturile cat si carnea la gratar consumate la ocazii nu influenteaza in rau sanatatea noastra deoarece organismul poate face fata la cantitati reduse de toxine. Daca insa se exagereaza atunci riscul creste si nu mai e deloc bine pentru noi.

Ca regula generala pentru prepararea afumaturilor ar fi recomandat sa tinem seama de faptul ca hidrocarburile sunt produse in cantitati mai mari daca focul este la o temeperatura mai ridicata si ceva mai putine daca pastram temperatura focului mai scazuta. E nevoie deci de rabdare si experienta pentru a prepara niste afumaturi de calitate.

Materialele de combustie pe care putem sa le alegem la prepararea afumaturilor sau a gratarelor ar trebui sa fie din categoria produselor cu ardere indelungata, asa cum sunt carbunii pentru gratar de buna calitate si mai putin lemne de foc care in general ard usor si cresc temperatura la niste cote nesigure.

Oricat de indragostiti ati fi de gustul de afumatura incercati sa nu faceti un obicei din consumarea acestor produse si, mai ales, feriti-va copiii de ele, deoarece contin cantitati prea mari de substante daunatoare ca sa merite sa iti sacrifici sanatatea doar pentru a satisface o pofta de moment. Pentru masa de Craciun sau de Anul Nou nici vorba ca se permite si chiar e recomandata o exceptie de la regula, dar altfel evitati aceste produse cat mai mult posibil.

Autor:  Lucia Mihailescu