Site coolinaria.ro

Ceea ce mancam ne afecteaza starea de spirit


Ceea ce mancam ne afecteaza starea de spirit Cu totii ne aducem bine aminte cat de repede ni s-a schimbat starea de spirit, de la plictis si oboseala la buna-dispozitie, de fiecare data cand am avut la indemana o gustare delicioasa, care sa ne ajute sa ne mai inseninam un pic. Este un adevar valabil si verificat si nimeni nu se mai gandeste sa il contrazica. Ceea ce s-a propus insa recent, plecandu-se de la cele mentionate anterior, este ca schimbarile starii de spirit provocate prin alimentatie sa fie folosite in elaborarea unor diete de succes, in special pentru persoanele care nu reusesc sa scape usor de kilogramele in plus.

Ceea ce se intentioneaza este ca toate motivele de insatisfactie sa fie eliminate complet din cadrul tuturor dietelor astfel incat servirea meselor sa decurga cat mai placut si natural posibil indiferent de felurile de mancare consumate sau de ratia portiilor zilnice. Astfel, dietele care constrang oamenii sa faca sacrificii suparatoare si nu ofera nimic la schimb decat incurajari de mai bine in viitorul apropiat sunt complet indezirabile deoarece ele vor putea intr-adevar sa atinga obiectivele propuse insa pretul in plan psihic/mental pe care trebuie sa il plateasca persoana la dieta este prea mare ca sa merita tot efortul.

O mentalitate pozitiva in plan alimentar nu poate fi atinsa decat daca pe durata efectiva a servirii meselor zilnice se inregistreaza o stare de bine si relaxare si nu una de stres, cand te gandesti daca ai ingerat prea multe calorii sau daca nu cumva ai pus prea multa sare sau zahar in mancare. Poti ajunge suplu si daca servesti masa cu placere pentru ca portiile vor fi tot cam aceleasi insa se recomanda si alternante inspirate in ce priveste varietatea de produse introduse in dieta. Proteinele, de exemplu, sunt o sursa continua a starii noastre de bine deoarece ajuta la echilibrarea nivelului zaharului din sange, ne ofera un aport util de energie si stimuleaza eliberarea endorfinelor atat de necesare pentru fericirea noastra. Ce nu trebuie uitat aici este ca proteinele sunt continute nu doar de carne ci si de o gama larga de legume si zarzavaturi care ne permit o alternare sanatoasa a felurilor de mancare servite peste zi.

Fructele si zarzavaturile proaspete sunt si acestea importante pentru procesele chimice din organismul nostru si deci responsabile cu starea noastra pozitiva de spirit. Spanacul, bananele sau zmeura ori afinele pot combate starile de depresie, iar legumele cu continut mare de vitamina B6 ajuta la eliberarea de serotonina, un compus de asemenea esential pentru fericirea noastra. Produsele bogate in grasimi omega-9, ciocolata in doze mici, cafeaua si chiar alcoolul pot genera stari pozitive insa trebuie mentinut controlul asupra cantitatilor ingerate si eliminate acele bauturi sau alimente care risca sa dea dependenta. Pe ansamblu cam toate alimentele neprocesate, naturale sunt bune pentru dieta noastra, dar noi le vom consuma doar pe acelea care pot ajuta la atingerea obiectivelor dietei noastre fie vorba de slabit, detoxifiere sau crestere a masei musculare. Ce nu trebuie sa uitam niciodata este sa mancam mereu cu placere, fara sentimente de vina, incet si fara stres.

Autor:  Lucia Mihailescu