Site coolinaria.ro

Cafeaua - Sfaturi practice


Cafeaua - Sfaturi practice E bine sa ne decidem pentru consumul de cafea furnizata de producatori autorizati si cu bun renume pe piata intrucat acestia nu sunt obligati prin lege sa dezvaluiasca procesul efectiv de preparare si pregatire pentru ambalare a cafelei si nimeni nu ne poate asigura ca ceea ce cumparam este si de calitate.

Intrucat Brazilia este unul dintre marii producatori de cafea din intreaga lume, tot ceea ce se intampla rau acolo are repercusiuni imediate asupra pretului cafelei de peste tot, din lume. Cei mai buni clienti pentru brazilieni raman tot bunii lor vecini, americanii din S.U.A., care consuma enorma cafea, aproximativ o treime din consumul mondial de cafea regasindu-se in Statele Unite.

Cafeaua cu cea mai puternica savoare din lume sa produce in Hawaii si este cultivata pe un teren vulcanic, fiind de fapt si singura marca de cafea cultivata in Statele Unite. Acest sortiment special se numeste Kona si se gaseste destul de greu pe piata, fie in Romania fie oriunde altundeva.

Unele voci spun ca a renunta la cafea poate fi mai dificil decat a renunta la tigara deoarece simptomele, in multe cazuri, pot fi devastatoare, mai ales pentru cei obisnuiti sa consume de la 2 cesti pe zi in sus. Durerile de cap, depresia si senzatia de aer uscat insotesc de obicei procesul de renuntare la cafea.

Cafeaua cea mai sanatoasa este cea fiarta in ibric si nu cea facuta la filtru datorita concentratiei mai mici de cafeina. Insa pentru a nu se pierde aroma specifica, cafeaua facuta la ibric trebuie consumata la maximum 20 de minute dupa ce a fost inlaturata de pe foc. Exista si metoda prepararii cafelei in nisip, recomandata bineinteles si aceasta, dar necesita mult timp si este nevoie de adevarati maestri pentru a obtine o cafea de calitate deci tot varianta cafelei fiarta in ibric ramane pe primul loc.

Consumul de cafea, la fel ca si consumul de alcool trebuie insotit de un surplus de apa proaspata deoarece organismul are nevoie de mai multa apa pentru a procesa aceste bauturi. Altfel se risca dezhidratarea, proces care daca e repetat de-a lungul timpului va conduce la ruinarea aspectului sanatos al pielii si la aparitia unor simptome premature ale imbatranirii. In plus, si necesarul de fier din organism va scadea si trebuie compensat daca ne place cafeaua sau alcoolul mai mult.

Substanta activa din cafea, cafeina, isi face simtit efectul la aproximativ jumatate de ora dupa ce a fost consumata cafeaua si acest efect poate dura de la doua pana la sase ore, in functie de organismul fiecaruia dintre noi. Prin consumul de cafea este stimulata cresterea presiunii arteriale, de aceea fiind complet de evitat in cazul persoanelor care sufera de afectiuni ale sistemului cardio-vascular.

Autor:  Lucia Mihailescu