Site coolinaria.ro

Cronobiologia


Cronobiologia Exista o vorba care spune ca toate se intampla la timpul lor. Este o regula general valabila care se aplica inclusiv la modul de functionare a organismului nostru. Fiecare organ are un moment de activitate maxima si, tinand seama de programul lor, ne putem organiza viata astfel incat tot ceea ce facem sa fie un succes.

Orele la care ni se prescrie sa luam anumite medicamente, ideea de a nu mai manca dupa o anumita ora seara, programul de somn, toate sunt gandite in functie de orarul de functionare prestabilit pentru organismul fiecaruia dintre noi.

Astfel, pentru a ne vindeca de o anumita boala, pentru a da randament maxim in activitatile fizice sau intelectuale, pentru a ne odihni si a ne reincarca bateriile, trebuie sa cunoastem si sa respectam programul corpului nostru.

Rinichii functioneaza la capacitate maxima intre 5 si 11 dimineata (asa ca este bine sa consumam cea mai mare parte din necesarul de apa zilnic in acest interval), pancreasul este in alerta intre 8 si 10 dimineata si 18-21 seara (acum e momentul pentru ceva dulce), activitatea biliara si hepatica este la cote inalte de la 7 la 9 dimineata (micul dejun trebuie sa fie consistent), intestinele functioneaza intens intre 7 si 9 dimineata, muschii lucreaza cel mai bine intre 10-12 si 16-19 (momentele ideale pentru exercitii fizice), cel mai bine se invata intre 8-10 si 15-17, iar somnul cel mai odihnitor este intre 22 si 6 sau 9 dimineata.

Inclusiv in diete trebuie sa tinem cont de aceste intervale de functionare si sa ne stabilim un program fix pentru fiecare masa, imbinandu-le desigur cu miscare la orele optime pentru asa ceva. Cronobiologia este o stiinta asa ca merita sa ne organizam viata dupa reperele sale.

Autor:  Raluca Alupoaie