Site coolinaria.ro

Sfaturi practice – pregatirea corecta a ciupercilor


Sfaturi practice – pregatirea corecta a ciupercilor Cu totii stim ca includerea ciupercilor in alimentatie este un adevarat beneficiu noi. Ele contin substante minerale importante pentru organismul uman precum: potasiu, fosfor, fier, calciu, cupru; substante organice: proteine, grasimi, hidrati de carbon, aminoacizi, fermenti; vitamine; uleiuri eterice. Iar in timpul postului pot inlocui cu succes carnea. Pentru ca nu mai este mult si vom intra in sezonul ploios si ne vom putea bucura din plin de ciuperci, m-am gandit ca ar fi bine sa stim cum trebuie sa pregatim corect aceste legume.

In primul rand trebuie sa cumparam cipercile de la vanzatori autorizati si trebuie sa le pregatim cat mai repede posibil, asta pentru ca ele intra repede in descompunere devenind toxice. Atentie caci ele se pot pastra in frigider neambalate, dar pentru maxim 2 zile.

Inainte de preparare, ciupercile se curata bine de resturi vegetale, pamant, turba, nisip si se indeparteaza numai partea din picior care a crescut in pamant. Nu se indeparteaza membrana (pielita) de pe palarie, deoarece prin aceasta i se scade valoarea nutritiva. Se spala numai in momentul folosirii, in jet de apa rece sau se tin cateva minute intr-un vas cu multa apa. La unele exemplare de bureti nu se consuma piciorul, fiind tare, celulozic (la pastravul de fag sau pleurostus).

In procesul de curatare ciupercile nu se vor intuneca la culoare, daca se vor pune intr-o cratita cu apa rece si ulei.

Daca ciupercile prezinta au un gust iute sau amar, se tin in apa rece 5-10 minute, schimband apa de cateva ori. Dupa spalare, cele albe se stropesc imediat cu suc de lamaie sau otet, pentru a-si pastra culoarea.

Pentru preparare se folosesc vase emailate, din inox, teflon, sticla termorezistenta, ceramica, vase din fonta. La fiert se intrebuinteaza putina apa cu sare (3 g/l) si otet sau zeama de lamaie, iar ciupercile se introduc numai in momentul cand fierbe apa. Timpul de fierbere este este de 10-15 minute.

Prin decongelare, ciupercile devin foarte apoase si de aceea se recomanda folosirea lor la supe, sosuri si mancaruri cu sos. Pentru a evita ca ele sa devina apoase, este mai bine ca inainte de congelare sa le prajiti. Adaugate intr-o mancare, ciupercile lasa multa apa si de aceea este indicat sa fie prajite pana cand lichidul se evapora.

In speranta ca v-am putut ajuta cu cele cateva sfaturi oferite, va doresc spor la pregatit ciupercile fie in conserve, fie uscate, fie congelate sau cum imi plac mie cel mai mult – in zacusca!

Autor:  Simona Stefanuca