Site coolinaria.ro

Greseli frecvente in bucatarie


Greseli frecvente in bucatarie Cu siguranta nu toate ne-am nascut invatate, cel putin nu in ale bucatariei. Dar din pacate pana si o mica greseala poate sa-ti distruga intreaga reteta. Imi permit sa iti prezint cele mai intalnite greseli in bucatarie, pe care probabil le-ai facut si tu, si cum sa repari raul facut.

Cu totii stim ca in retete se mentioneaza iritant de mult sa incingem uleiul in tigaie sau sa preincalzim cuptorul inainte de a coace prajitura. Dar acesta este un pas esential. Incalzirea incurajeaza alimentele de tot felul sa elimine umezeala si sosurile pe care le contin in interior. Vei sti ca tigaia este suficient de incalzita atunci cand, daca torni cateva picaturi de apa, acestea se vor evapora imediat. Atunci este cazul sa torni uleiul. Cand incepe sa sfaraie putin poti pune legumele sau carnea inauntru. Daca folosesti tigai care nu se lipesc, atunci adauga uleiul de la bun inceput pentru ca aceste tigai emana toxine daca sunt incalzite goale.

Adaugarea mancarii in tigaia preincalzita va crea un fel de strat izolator in jurul alimentelor, care va mentine sosurile si aromele in interior. Astfel, mancarea va fierbe in sucul propriu. Daca tigaia e rece, sucurile si aromele se pierd, iar carnea se va lipi de tigaie.

O alta greseala frecventa, pe care am experimentat-o si eu de multe ori, este fierberea pastelor intr-o oala prea mica si implicit cu o cantitate foarte mica de apa, rezultatul final fiind un fiasco.

Cand intr-un vas in care fierbe apa se adauga pastele, temperatura apei scade. Daca adaugi prea multe paste intr-o cantitate prea mica de apa, aceasta se va opri din fiert lucru care schimba procesul de gatit. Astfel pastele noastre se vor transforma intr-un terci. Data viitoare este indicat sa folosesti mai multa apa. Lasa mancarea sa inoate in apa. Pentru 450 g de paste, foloseste cel putin 1 litru de apa, dupa cum scrie si pe pachet.

Se mai intampla ca din lipsa de timp sau din comoditate sa punem intr-o tigaie la calit prea multe ingrediente simultan. Daca acoperi intreaga suprafata a tigaii vei prinde inauntru caldura si vei crea abur. Iar aburul este inamicul unei mancari suculente si savuroase. Iar cina ta minunata sa va trasforma intr-o mancare prea cleioasa si fara nici un gust.

Pentru a nu ingramadi toate ingrediente intr-o tigaie, foloseste doua tigai sau gateste pe rand. Daca gatesti in runde diferite, ca sa previi ca prima portie de mancare sa nu se raceasca pana o termini pe a doua, tine-o in cuptorul incalzit.

Nu uita sa citesti reteta inainte de a o pregati pana la capat pentru a evita ca un ingredient sa iti lipseasca din frigider sau ca untul sa nu fie la temperatura camerei.

Inainte sa te repezi la cratita, ai putina rabdare si citeste bine reteta, fiind atenta la toate detaliile. Uita-te bine pe lista de ingrediente si vezi daca morcovii trebuie taiati bucati sau rasi pe razatoare, daca puiul trebuie dezosat sau curatat de piele sau daca ouale trebuie tinute la temperatura camerei. Daca te vei apuca sa pui ulei in tigaie inainte sa-ti pregatesti ingredientele, acesta se va incinge prea tare pana vei termina tu de taiat, iar toate bucatarie ta va fi “parfumata “ de ulei.

Tine minte ca in ceea ce priveste condimentele, cele uscate uneori isi pierd din savoare ( busuioc si patrunjel) , dar alteori isi intensifica gustul (oregano si tarhon). Pentru ierburile foarte inmiresmate, foloseste circa o treime din cantitatea de ierburi proaspete care erau recomandate in reteta. Pentru ierburile mai slabe cand sunt uscate, adauga aproximativ jumatate.

Ca un ultim sfat, tine minte ca nu este bine sa asculti orbeste de reteta. Fiecare bucatareasa adauga intr-un nou fel de mancare un ingredient secret, pentru a-si pune amprenta personala!

Autor:  Simona Stefanuca