Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru muraturi


Sfaturi pentru muraturi Toamna este anotimpul cand se numara bobocii si se aduna roadele obtinute de-a lungul anului. Si cum putem pastra mai bine savoarea legumelor verii daca nu prin muraturi. Delicioase si pline de savoare, muraturile nu lipsesc de pe mesele din tipul iernii. Totusi, pentru a avea parte de niste muraturi delicioase, trebuie sa tinem cont de cateva sfaturi.

Muraturile in saramura prezinta avantajul ca pastreaza unele vitamine rezistente la fermentatie. Muraturile in saramura sunt cele mai sanatoase.

Legumele care se pun la murat trebuie sa fie foarte proaspete, sanatoase, tari, necrapate, nepatate, nelovite si neatinse de bruma; patlagele verzi vor fi mai gustoase daca sunt usor parguite.

Initial, legumelor pentru murat li se rup coditele, apoi se spala foarte bine sub jet de apa, dupa care se scurg bine.

Pentru a evita inmuierea muraturilor, nu folosi niciodata sare iodata, adauga doar sare speciala pentru muraturi. Asigura-te ca solutia de saramura contine suficienta sare si otet. Capacul borcanului trebuie sa fie inchis etans ca sa nu intre aer.

Pentru a nu avea muraturi seci, goale la mijloc, asigura-te ca acestea sunt proaspat culese, tari, nelovite si nepatate. Legumele sunt goale la mijloc daca nu au fost proaspete sau au fost prea batrane. Legumele taiate bucati nu trebuie indesate puternic pentru a evita fermentarea lor.

Muraturile prind o culoare urata, vinetie, fie din cauza sarii iodate, fie din cauza unei cantitati prea mari de condimente sau a otetului prea inchis la culoare.

Pentru manevrarea legumelor, condimentelor si a saramurii, foloseste doar ustensile din lemn. Cele metalice pot schimba si ele culoarea legumelor.

Saramura se toarna incet in borcanul putin inclinat, ceea ce favorizeaza iesirea aerului din borcan. Daca saramura se toarna fierbinte, sub borcan se aseaza lama unui cutit. Decolorarea legumelor poate fi evitata prin depozitarea lor numai in spatii bine aerisite si departe de razele soarelui sau de alta sursa puternica de lumina.

Condimentele folosite la muraturi pentru a le da mai multa savoare, ca mararul uscat cu seminte, bucatile de hrean taiate in lung sau frunzele de hrean, ardeii iuti, frunzele de telina, crengutele cu frunze de visin, stejar, de coacaze, ardeii capia, usturoiul sau merele mici, se spala foarte bine cu apa rece.

Toate operatiunile de pregatire a legumelor pentru a fi puse la murat, a borcanelor si a celorlalte vase si ustensile ajutatoare (linguri, tifon, strecuratoare, cani, greutate), asezarea legumelor in borcane, fierberea si turnarea saramurei trebuie facute in aceeasi zi.

In speranta ca te-am putut ajuta cu cateva ponturi care sa iti usureze munca in bucatarie, iti doresc mult spor in umplerea camarilor cu tot felul de conserve, plante aromatice uscate, muraturi sau zacusca.

Autor:  Simona Stefanuca