Site coolinaria.ro

Istoria obiceiurilor de Halloween


Istoria obiceiurilor de Halloween Sarbatoarea de Halloween a fost adoptata dupa Revolutie cu mult entuziasm de romani. In fiecare an, in data de 31 octombrie, se organizeaza petreceri, baluri mascate, care mai de care mai "horror" si mai terifiante. Dar oare aceasta zi, ce sarbatorea la origine? Este o sarbatorire demonica a spiritelor malefice? Sau este doar o ramasita inocenta a obiceiurilor pagane de mult apuse?

In fapt, cuvantul Halloween isi are originea in Biserica Catolica. Pe 1 noiembrie catolicii sarbatoresc "Ziua tuturor sfintilor", "All Saints Day" sau "All Hollows Day". Insa sarbatoarea in sine, 31 octombrie, este inca de pe vremea vechilor Celti, a caror credinta sarbatorea Anul nou la aceasta data. Poporul celt credea ca la aceasta data toate legile timpului si ale spatiului erau anulate, permitand astfel tuturor spiritelor sa se intoarca printre cei vii. Firesc, cei vii nu doreau sa fie posedati, astfel ca in data de 31 toti celtii isi stingeau focurile din casa pentru a deveni neatragatoare pentru orice spirit ce ar dori sa salasuiasca acolo. Se imbracau in costume fantomatice si se plimbau prin sat fiind cat mai inspaimantatori cu putinta pentur a alunga spiritele celor morti care se reintorsesera printre ei.

O data cuceriti de romani, ei le-au transmis acestora obiceiurile lor. Deghizarea in fantome si vrajitoare a devenit un adevarat ritual pentru romanii ce credeau cu tarie in posedarea de catre spirite malefice. Sarbatorirea Halloween-ului a fost adusa in America de catre multimea de imigranti irlandezi ce a poposit pe tarmurile continentului in jurul anilor 1840.

Tot din traditiile acestora a izvorat si obiceiul cioplirii dovlecilor precum capete de mostrii si plasarea unei lumanari in interior pentru a capata o fata demonica.

Traditia populara irlandeza povesteste de un om numit Jack care a reusit sa il pacaleasca pe diavol, care intentiona sa ii fure sufletul, sa se catere in copac. O data urcat, Jack a cioplit o cruce in trunchi, pentru ca Satana sa nu se mai poata da jos. Apoi l-a lasat sa coboare doar dupa ce i-a fost promis ca nu va mai incerca niciodata sa il ademeneasca pentru a ii fura sufletul. La moartea sa, Jack nu a fost primit nici in Rai, din cauza cailor sale "necrestinesti" de a se apara, dar nici in Iad deoarece il pacalise pe Satan. I s-a dat doar un taciune pentru a il calauzi in intunericul dintre Rai si Iad.

Astfel, sarbatoarea favorita pe mai toate continentele, este de fapt o imbinare a mai multe credinte si traditii, nu o celebrare a unor culte malefice.

Autor:  Daniela Tiba