Site coolinaria.ro

Semintele, nu doar la meci


Semintele, nu doar la meci In perioada studentiei eu si colegele mele de camera am consumat cantitati de seminte demne de cartea recordurilor. Nu stiu exact daca alimentul in sine ne relaxa, daca ne placea doar gustul sau vroiam sa ne stresam reciproc crantanind, sau daca eram victimele unei dependente ce ne scapa de sub control. Descopar acum ca semintele de floarea soarelui sunt foarte bogate in acizi grasi, vitamine si minerale. Mai exact 100g de floarea soarelui contin 609 calorii, 22,3g proteine, 50,2g lipide, 14g glucide, 6g fibre vegetale si 2mg sodiu. Pe langa toate acestea mai contin si fosfor, mangan, magneziu, cupru, fier, zinc, vitamina B9, vitamina E.

Semintele sunt o sursa importanta de acid linoleic, ceea ce inseamna ca sunt o arma foarte eficace in lupta cu colesterolul. De asemenea, semintele constituie un antioxidant puternic ceea ce le recomanda pentru a fi consumate zilnic.

Cu toate acestea ma indoiesc ca nutritionistii recomanda acele seminte pe care le gasim in comert, care sunt acoperite de atat de multa sare incat iti poti nenoroci cavitatea bucala si nu numai. Nu cred ca se recomanda nici semintele prajite, desi acelea sunt cele mai gustoase si odata ce te-au atras in capcana lor nu te mai lasa sa te opresti din rontait.

Consumul se seminte ne aduce multe beneficii avand in vedere varietatea de substante binefacatoare pe care le contin, dar nu trebuie sa exageram pentru ca sa nu riscam sa punem pe noi kilograme inestetice.

Autor:  Raluca Alupoaie