Site coolinaria.ro

Sfaturi generale in bucatarie


Sfaturi generale in bucatarie Mi-ar fi placut tare mult ca la inceputul “escapadelor” mele culinare sa am acces la internet sa pot invata din greselile altora in bucatarie. In acest sens, m-am gandit sa iti impartasesc si tie cateva din sfaturile generale in bucatarie pe care am reusit sa le invat de-a lungul timpului.

Piureul de cartofi se face cu lapte fierbinte sau cald, nu cu lapte rece (sa eviti cocoloasele, dar si ca sa nu prinde pojghita cand se raceste)

Ai pus prea multa sare in ciorba si nu stii ce sa faci? Pune in supa cateva felii curate de cartofi cruzi. Nu uitat sa-i scoti.

Ai pofta de miere sau iti trebuie la o reteta, dar s-a intarit? Ca sa revina la stadiul initial, pune un vas cu apa la incalzit la foc mic si pune borcanul inauntru pana mierea redevine lichida.

Daca vrei sa pastrezi sarea uscata chiar si in conditii de umiditate, pune in solnita sau in cutie cateva boabe de orez.

Daca vrei sa nu se mai lipeasca pastele cand le pui in apa la fiert, adauga intai o lingura de ulei in apa cand a dat in clocot si abia apoi pune pastele.

Daca pui putin otet si sare in apa in care fierbi ouale, atunci ele nu se mai crapa si raman moi. Painea nu trebuie pastrata in pungi de plastic, ci in pungi de hartie. Iar daca e fierbinte, pune-o pe un suport de lemn si acoper-o cu un prosop, iar dupa un sfert de ora intoarce-o pe alta latura. Carnea o prepar cu putin suc de lamaie(carnea la cuptor), astfel se coace mai rapid si este mai moale si mai suculenta. Lamaia tinuta in apa calda pentru cateva minute lasa zeama mai multa.

Daca vreau sa fac snitele din carne, marinez carnea pe o ora in suc de lamiie cu piper si usturoi. Pentru ca solzii unui peste sa se curete mai usor, tinem acel peste cateva minute in apa rece, apoi razuim solzii usor cu lama unui cutit.

Daca dorim sa facem chiftelute de peste, curatam carnea de pe oase mai usor, daca dam in doua,trei clocote, in apa fiarta, acel peste sau daca pur si simplu dam carnea cu tot cu oase prin sita cea mai mica a masinii de tocat.

Daca servim carnea de peste(indiferent de modul de preparare) cu cateva felii de lamaie, aceasta capata o aroma deosebita.

Cartofii se fierb mai repede daca ii lasi 15 min in apa cu sare inainte de a-i prepara. Pentru a face orezul si mai alb, adauga cateva picaturi de suc de lamaie inainte de a-l fierbe. Cateva frunze de menta puse in recipientul in care tii orezul, tin insectele la distanta.

Ceapa nu ne va face sa lacrimam in timp ce o taiem daca inainte de curatare se tine 5 minute in apa sau se trece cutitul printr-un cartof. Am incercat si mestecatul gumei de menta in timp ce tai ceapa si acest truc a functionat.

Peste capacul cratitei in care fierbe varza, conopida sau broccoli, asezati o carpa umezita cu otet si nu va mai fi miros in casa. Sau mai puteti picura pe capac cateva picaturi de otet.
Alte sfaturi culinare si mai interesante vor urma intr-un episod viitor.

Autor:  Simona Stefanuca