Site coolinaria.ro

Bucataria in Evul Mediu


Bucataria in Evul Mediu In Evul Mediu, tehnicile folosite in bucatarie difereau foarte mult, in functie de starea materiala a celor care locuiau fie in castele prevazute cu bucatarii bine dotate, fie in niste bordeie amarate unde uneori nici nu exista o plita sau un cuptor mai mititel. Se gatea la foc deschis, cu dispozitive dintre cele mai primitive, iar hrana putea fi de cele mai multe ori calda, dar cu siguranta nu si gustoasa sau plina de nutrimente.

In marile castele ale Evului Mediu lucrurile stateau putin diferit, aici existand nu doar bucatarii uriase, dar si camere speciale pentru depozitarea legumelor, a fructelor si alte camere unde se tinea vanatul si carnea pentru consum. De obicei bucatariile de castel erau amenajate la parter, intr-un loc usor accesibil atat pentru personalul care se ocupa cu activitatile culinare cat si pentru cei care furnizau produsele alimentare.

Camerele de depozitare erau in asa fel gandite incat sa se profite la maximum de sistemul natural de ventilatie si control al umiditatii astfel ca existau conditii bune de pastrare a celor mai multe alimente in niste conditii satisfacatoare. Foarte bine utilate si inca la moda in multe locatii din intreaga lume au fost cramele de pastrare a vinului si a berii, celebre in Evul Mediu, dar la fel de functionale si in prezent, cand se folosesc cam aceleasi metode de depozitare ca si cu sute de ani in urma.

Dintre tehnicile de gatit folosite in Evul Mediu putem aminti pe cele de coacere la cuptor, practicate cu succes si de multi dintre bunicii unora dintre noi, apoi cele de fiert si prajit la plita, afumarea produselor alimentare care se pretau la aceasta tehnica si conservarea prin sarare sau punere in untura sau ulei. Deoarece gatitul se desfasura de obicei deasupra unei plite foarte incinse sau a focului deschis uneltele folosite la gatit trebuiau sa fie rezistente si suficient de mari si usor de manevrat incat sa se poata desfasura activitatea in conditii bune.

Se pastreaza in multe muzee de profil si dovezi ale modului in care se gatea in trecut, printre acestea putand sa descoperim ceaune din fonta si oale uriase, tepuse, butoaie si obiecte de taiat sau sortat incredibile pentru zilele noastre, dar foarte utile si normale in acele vremuri. In prezent nu mai folosim deloc tehnicile vechi de gatit, lucrurile cunoscand o imbunatatire serioasa din acest punct de vedere, dar anumite metode culinare ar mai putea fi inca inviate si transmise generatiilor tinere deoarece ele fac cu succes fata testului timpului si se pot dovedi de real folos si pentru noi, asa cum au fost si pentru inaintasii nostri.

Autor:  Lucia Mihailescu