Site coolinaria.ro

Masuri de securitate in bucatarie


Masuri de securitate in bucatarie Spalatul tuturor ustensilelor folosite la gatit imediat dupa ce am incheiat prepararea mesei este cea mai sigura cale sa ne protejam de germeni si toxinfectii alimentare.

Depozitarea alimentelor intotdeauna in conditiile cerute de catre producator va fi mereu spre beneficiul nostru.

Mancarea calda se tine pentru mai multa vreme la o temepratura mai mare de 60 de grade, iar daca depozitam ceva la rece va fi obligatoriu sa avem acolo o temperatura constanta de maximum 5 grade. In special carnea de pasare, ouale, toate produsele provenite din apa marii sau pestele de apa dulce precum si maioneza sau felurile de mancare din paste si orez se deterioreaza la foarte scurta vreme dupa ce au fost preparate daca se tin in conditii necorespunzatoare.

Daca nu suntem prea siguri ca temperatura din frigider corespunde standardelor nu ar strica sa monitorizam periodic acest lucru cu ajutorul unui termometru special.

Toate pastele de curatat, inalbit sau frecat din bucatarie se tin separatm in locuri special amenajate, departe de mancare. Nu amestecati niciodata solutiile diferite folosite la curatenia din bucatarie deoarece unoeri ele pot intra in reactie una cu alta cu efecte dintre cele mai rele.

Foarte important, nu folositi gazul decat daca sunteti siguri ca ati asigurat in bucatarie un sistem de ventilare eficient care sa elimine cat mai mult din monoxidul de carbon produs pe durata exploatarii aragazului.

Niciodata nu intrati in bucatarie cu materiale imflamabile, indiferent daca aragazul este sau nu pornit. Riscul producerii unei explozii este atat de mare incat trebuie evitate intotdeauna asemenea situatii.

Daca folositi otravuri pentru soareci, gandaci sau alti daunatori in bucatarie mutati-va temporar alimentele cu tot cu frigider intr-o alta locatie sau asigurati-va mereu ca mainile si alimentele nu intra in contact cu otrava sau ca daunatorii nu au contaminat cumva hrana peste noapte.

Nu spalati podeaua din bucatarie, mai ales daca aveti montata gresie, decat atunci cand sunteti siguri ca se va usca totul pana ce vin copiii sau ceilalti locatari acasa, iar daca totusi faceti acest lucru pe graba nu uitati sa puneti un semn mare ca podeaua este uda sau macar sa ii anuntati pe ceilalti ca ati spalat pe jos in bucatarie.

Nu lasati niciodata, mai ales peste noapte, cutii sau alte obiecte mici pe caile de acces catre bucatarie sau chiar in bucatarie.

Folositi instalatia electrica din bucatarie cu intelepciune, nu o suprasolicitati cu multe aparate si verificati mereu cablurile pentru umezeala sau deteriorare. De asemenea nu instalati nici o priza in vecinatatea chiuvetei sau a aragazului.

Procurati-va din timp manusi termo-rezistente de bucatarie, suporturi si alte materiale protejate impotriva temperaturilor ridicate.

Nu folositi recipientele din sticla decat pentru servit si evitati sa le plasati in preajma surselor de caldura.

Atentie la modul in care manipulati capacul de pe oalele aflate la fiert sau tavile din cuptorul incins.

Autor:  Lucia Mihailescu