Site coolinaria.ro

Dieta adecvata pentru fitness


Dieta adecvata pentru fitness Atunci cand dorim sa ne modelam corpul intr-o forma de invidiat si apelam la sedintele de fitness nu trebuie sa uitam ca, in paralel cu exercitiul fizic, avem nevoie si de o dieta adecvata care sa ne ajute simtitor in formarea unor obiceiuri alimentare sanatoase si mentinerea corpului la niste standarde de frumusete acceptabile. Alimentatia potrivita pentru persoanele care participa frecvent la sedintele de fitness nu se adreseaza doar sanatatii fizice a organismului, dar si celei mentale, putandu-se printr-o dieta corecta sa se obtina cresteri insemnate in performantele generale, atat la sala de sport cat si la locul de munca si, bineinteles, in viata privata.

Produsele alimentare proaspete si nemodificate sub nici o forma sunt pe departe cele mai recomandate pentru persoanele care fac des exercitii fizice, astfel putandu-se obtine un necesar util de vitamine si minerale, altfel greu de procurat doar din hrana noastra obisnuita. Obligatoriu, vor trebui eliminate sau reduse din alimentatie zaharul, faina alba si produsele obtinute din aceasta, toate ingredientele artificiale, conservantii si, in general, mancarea bogata in carbohidrati nesanatosi. Un jurnal alimentar trebuie de asemenea tinut in mod obligatoriu prin care sa se poata urmari comparativ momentele de crestere a performantei corelate cu tipul de alimentatie introdus in saptamana in cauza.

Rationalizarea portiilor de mancare trebuie facuta in deplin acord cu efortul depus in ziua respectiva. Atunci cand, de exemplu, planuim ca in ziua respectiva sa mergem la fitness vom manca un mic-dejun mai copios, mai ales daca mergem si la munca sau desfasuram alte activitati solicitante, si pranzul va trebui sa fie constituit nu doar din ingrediente diverse, dar si ceva mai consistente decat in celelalte zile. Exercitiile fizice nu se fac inainte sau dupa mese, permitand un interval de cel putin 3 ore intre servirea mesei si sedinta de fitness. La recomadarea antrenorilor puteti lua si suplimente alimentare, dar numai dupa ce v-ati consultat cu acestia si ati descris in amanunt meniul dumneavoastra obisnuit.

In zilele in care nu desfasurati activitati fizice portiile trebuie ajustate in consecinta, mai mici si servite la ore fixe, pentru ca organismul trebuie deprins cu o rutina benefica pe toata durata cat practicati fitness si, de ce nu, mult timp dupa ce veti renunta la exercitiul fizic regulat. Mancarea e bine sa o preparati dvs. sau oricum sa se gateasca acasa pentru a sti cu exactitate ce ingrediente folositi, cate calorii, proteine, grasimi, sare etc. contribuie la total. Astfel va fi si mai usor de identificat in timp, prin apelul la specialisti si la jurnalul alimentar, ce tip de dieta este complementara cu necesitatile dumneavoastra specifice.

Nu apelati prea des la bauturile energizante sau cele bogate in proteine decat daca intr-adevar faceti exercitii fizice intense care solicita organismul dincolo de limitele sale. Alimentatia dvs. trebuie sa fie cat mai naturala, bogata in minerale si vitamine, iar proteinele le puteti procura nu doar din mesele de carne, dar si din spanac, broccoli, soia si alte alimente sanatoase si ofertante din acest punct de vedere. Astfel veti reusi nu doar sa va modelati trupul armonios, dar si sa scapati de multe dintre toxinele care impiedica functionarea optima a organismului.

Ca bautura principala este recomandata apa, cat mai multa si cat mai proaspata. Atentie, in comert exista si apa cu vitamine, saruri etc. deci optati pentru apa proaspata de izvor si mai putin pentru ape minerale sau cu diferiti intaritori. Sucurile naturale de fructe sunt si acestea bune, dar nu consumati prea mult pentru a evita surplusul de zahar. Gustarile dintre mese sau mesele inopinate, la prieteni, trebuie si acestea sa fie cat mai naturale si mai sarace in grasimi. In concluzie, mancati bine, cu pofta, dar controlati-va mereu greutatea si tineti evidenta clara a alimentelor ingerate peste zi.

Autor:  Lucia Mihailescu