Site coolinaria.ro

Gospodinele stiu cel mai bine


Gospodinele stiu cel mai bine Daca intentionati sa gatiti conopida si nu vreti ca gustul ei sa fie predominant puteti elimina aroma sa prin adaugarea unei felii de paine in tigaia de sos.

Nu folositi uleiul de masline extra la prajeli deoarece este foarte scump si faceti risipa prea mare. Folositi la prajeli ulei de floarea-soarelui de calitate si ulei de masline obisnuit, iar la salate sau marinate puteti folosi fara grija uleiul dvs. mai scump.

Bananele pentru gatit, innegrite din cauza coacerii excesive, pot fi aduse la culoarea initiala daca se tin in apa rece, cu tot cu coaja, macar vreo trei sferturi de ora.

Daca va place foarte mult supa, uneori puteti adauga condimentele praf si pe feliile de paine si nu in supa. Astfel veti experimenta senzatii noi si deloc neplacute la servirea unei supe de exceptie.

Gemul sau dulceata folosite la copt nu se umfla daca se folosesc imediat dupa ce au fost scoase din frigider, la o temperatura mai scazuta.

Ghimbirul este des folosit pentru a indeparta orice miros sau gust din uleiul folosit anterior la alte prajeli. Daca prajiti o felie subtire de ghimbir in uleiul deja folosit se indeparteaza garantat toate mirosurile sau gusturile anterioare.

Sosul Worcestershire este cel mai recomandat pentru garniturile folosite atunci cand iesim la un gratar.

Daca aveti de fiert o cantitate mai mare de orez, paste sau legume boabe si nu sunteti siguri cam cat sa puneti la fiert masurati in felul urmator: luati doua farfurii de ciorba pentru servit de dimensiuni diferite, puneti cantitatea de orez sau paste in cea mai mica si continuati astfel pana ce iese numarul de portii dorit. Asa veti aprecia destul de bine cam cat orez, paste sau boabe sa adaugati la fiert.

Alternativ, pentru orez puteti folosi si metoda urmatoare: jumatate de cana de orez va fi exact portia pentru o singura persoana, deci calculati restul plecand de la acest pas initial.

Rosiile pot fi puse la congelator asa cum sunt, pentru ca atunci cand avem nevoie de ele e de ajuns sa le lasam putin in apa rece pana ce pielita se poate desprinde cu usurinta. Odata indepartata pielita ele pot fi taiate cum dorim noi si introduse ca ingrediente la cel mai variate feluri de mancare.

Puteti face cubulete de gheata si din suc de lamaie concentrat atunci cand stiti ca veti avea nevoie de o cantitate mai mare pentru o petrecere. Similar se poate proceda cu toate sucurile din citrice.

Este adevarat ca zarzavaturile si legumele trebuie fierte cu capac pentru a pastra vitaminele, dar daca dorim sa impresionam musafirii cu o supa sau ciorba aspectuoasa atunci nu mai folosim capacul deoarece astfel zarzavaturile raman mai aproape de culoarea lor originala.

Daca pregatiti o masa de legume si zarzavaturi nu adaugati bicarbonat alimentar la fiert deoarece acesta va contribui la schimbarea proprietatilor mineralelor si nu vom mai beneficia de un aport util de nutrimente.

Varza, conopida si alte alimente similare puse la fiert nu vor mirosi la fel de puternic daca se adauga din start si o frunza de dafin. In plus, astfel ele vor capata o aroma aparte, destul de usoara si placuta.

Sosul iese mai gustos daca folosim zeama in care am fiert zarzavaturile la prepararea lui.

Cartofii curatati de coaja nu se innegresc usor daca ii plasam intr-un bol de apa cu o felie de paine la suprafata.

Autor:  Lucia Mihailescu