Site coolinaria.ro

Bacteriile din alimente pot fi distruse prin iradiere


Bacteriile din alimente pot fi distruse prin iradiere Atunci cand spalam foarte bine fructele si legumele reducem simtitor riscul unei toxinfectii alimentare, dar inca e posibil sa mai ramana anumite bacterii nocive in alimentele noastre in ciuda modului atent in care le-am spalat anterior. Iradierea alimentelor, facute cu dispozitive speciale, poate insa sa distruga toate bacteriile atat de la suprafata alimentelor cat si din profunzimea lor.

Bacterii precum E. coli, salmonella, dar si insecte atat de minuscule ca nici nu se vad cu ochiul liber pot fi distruse integral prin iradierea stiintifica a hranei, alimentele putand sa fie apoi consumate fara grija, asa cum se procedeaza in mod obisnuit. Exista in prezent si companii care comercializeaza astfel de produse alimentare, ei specificand pe eticheta modul in care s-a realizat igienizarea hranei, prin intermediul iradierii.

Criticile aduse acestui procedeu care se doreste a fi unul sigur si eficient sunt ca prin iradiere, fie ea si stiintifica se distrug nu doar bacteriile, dar si anumite proprietati nutritive ale produselor proaspete sau conservate., nu altfel decat se intampla atunci cand folosim un cuptor cu microunde. In egala masura insa, gratie acestei tehnici, pot fi salvate cantitati uriase de hrana care au fost cumva contaminate cu E. coli, de exemplu, sau cu salmonella si reintroduse apoi chiar fara probleme in circulatie.

In special pentru tarile cu resurse alimentare foarte sarace, care nu isi pot permite risipa de alimente aceasta metoda ar putea fi foarte utila pentru anumite perioade de criza, daca si autoritatile medicale isi vor da acordul in privinta utilizarii ei. Agenti nocivi precum E. coli si salmonella au fost distrusi in proportie de 99,9 la suta prin iradiere, deci este vorba de o metoda foarte eficienta care elimina riscurile darii spre consum a unor cantitati mari de hrana contaminata.

E de la sine inteles ca cei mai multi dintre noi vom refuza din start ideea consumarii de alimente iradiate, in special de frica imbonavirilor cu cancer, dar daca cercetatorii vor reusi sa demonstreze cu argumente solide si faptul ca iradierea este o metoda foarte sigura pentru marele public atunci merita luata in considerare si aceasta solutie de fiecare data cand exista suspiciuni asupra unor produse provenite din surse mai putin verificate si sigure.

Autor:  Lucia Mihailescu