Site coolinaria.ro

Dieta macrobiotica


Dieta macrobiotica Dieta macrobiotica are un specific asiatic si tinteste sa ofere printr-o alimentatie sanatoasa o viata lunga si fericita. Desi mai putin ofertanta ca si meniu variat decat alte diete, dieta macrobiotica si-a castigat multi adepti in intreaga lume gratie rezultatelor pozitive inregistrate de acestia prin practicarea ei.

Procentual, aceasta dieta se bazeaza pe aportul de ingrediente naturale, intr-o ratie fixa, care cuprinde in linii generale:
- 50% cereale integrale;
- 25% zarzavaturi de sezon si legume (crude si gatite);
- 10% alimente bogate in proteine – de obicei peste si legume;
- 5% fructe de mare;
- 5% supe;
- 5% fructe, nuci, alune, seminte.

Dieta macrobiotica nu foloseste decat produse crescute organic, care obligatoriu trebuie procurate cat mai proaspete si consumate de preferat in aceeasi zi cand au fost achizitionate. Alimentele nu se prepara niciodata la cuptorul cu microunde, iar prajelile se introduc cat mai rar posibil. Tot ceea ce se fierbe e recomandat sa fie tinut sub capac, pentru a se pastra cat mai multe vitamine.

Nu se permite consumul de zaharuri, alcool, oua, carne si branzeturi, fiind indicat sa se procure proteinele din surse vegetale si carne de peste. Grasimile saturate aproape nu exista in aceasta dieta, dar se ofera cam toata gama de vitamine si minerale necesare dezvoltarii armonioase a organismului. Desi se aseamana cu o dieta de slabit, dieta macrobiotica nu este de fapt decat un stil de alimentatie care propune un mod de a trai aparte, sanatos, fericit si in deplina armonie cu lumea inconjuratoare.

In tarile cu posibilitati financiare ridicate exista o adevarata mini-industrie a alimentatiei pe baza dietei microbiotice, preturile fiind totusi cam piperate, o persoana avand nevoie de aproximativ 800-900 de dolari americani pe luna pentru a se bucura de beneficiile acestei diete fara a ridica nici un deget. Mancarea se prepara foarte profesionist de catre bucatari cu experienta si poate fi tinuta la rece si timp de 5 zile, nefiind nevoie sa se cumpere zilnic alimente. Desi nu sunt fundamentate stiintific, exista dovezi care arata ca persoanele care practica aceasta dieta se bucura de o stare de sanatate optima, putandu-se chiar preveni cancerul si bolile de inima prin apelul la dieta macrobiotica.

In ciuda preturilor ridicate, dieta macrobiotica s-ar bucura si de mai multi adepti daca ar permite o varietate mai mare a alimentelor oferite spre consum, dar cum nu e cazul, ea se adreseaza doar unui numar redus de persoane, respectiv celor care pot sa accepte fara probleme o disciplina alimentara mai stricta. In plus, unii specialisti atrag atentia si asupra faptului ca, din cauza interzicerii consumului de oua si branzeturi, pot aparea deficiente destul de mari in special de calciu sau fier, si acest lucru trebuie avut in vedere atunci cand ne decidem sa adoptam dieta macrobiotica.

Autor:  Lucia Mihailescu