Traditional, sarbatoarea de Halloween a fost initiata atat pentru a celebra
incheierea ciclului recoltelor bogate ale anului cat si pentru a marca obiceiul
sacrificarii animalelor mari din care se pregateau apoi rezervele de carne necesare
pe durata intreg sezonului rece. Focul si oasele sunt deci ceva obisnuit pentru
Halloween deoarece in vremuri imemoriale ele insoteau aceasta sarbatoare pe toata
durata ei. Superstitiile numeroase care acompaniaza Halloween-ul se trag multe de la
teama vechilor oameni de a nu isi compromite cursul destinului si pune in pericol
viata celor dragi prin uciderea animalelor si atragerea unor energii nefaste asupra
locului unde se intampla acest lucru.
Intrucat sarbatoarea de Halloween este, mai mult decat orice, menita sa ne aduca
aminte de lumea spiritelor precum si de atmosfera morbida, nocturna care acompaniaza
acest plan al existentei este de asteptat ca alegerea decoratiunilor de Halloween sa
fie puternic influentata de simboluri ale mortii, ale noptii, de vampirism,
canibalism, sange si o intreaga pleiada de animale mai mult sau mai putin
respingatoare asa cum sunt mustele, paianjenii, scorpionii, serpii si altele de
acest soi. Lanternele cap-de-mort si cele confectionate din dovleac au rolul de a
alunga spiritele rele deoarece, reprezentand un cap de om, ele simbolizeaza spiritul
sau cunoasterea (lumina), astfel putand sa fie indepartate mai usor toate gandurile
rele si superstitiile negative.
Pentru masa de Halloween trebuie deci sa ne inarmam cu accesorii dintre cele mai
diverse, care sa simbolizeze deopotriva o atmosfera sumbra si apropierea anotimpului
rece, dar care sa ne si invioreze spiritele prin comicul sau frumusetea lor inedita,
originand parca dintr-o alta lume. Sigur ca primul lucru la care ne gandim cand vine
vorba de asezarea mesei este chiar fata de masa, respectiv ce culoare sa aiba si cu
ce sa o decoram. Aici putem alege intre negru si portocaliu sau violet inchis, toate
culori morbide si trimitand la lumea spiritelor. E bine sa alegem o fata de masa cat
mai intinsa pentru a reusi sa acoperim intreaga suprafata ca sa avem unde sa atasam
alte accesorii de sarbatoare. La fel de important este si iluminatul mesei, aici
putand opta intre veioze tip Cap-de-Dovleac sau unul ori mai multe suporturi
lumanari din cele electrice sau obisnuite. Ele trebuie asezate central pe masa
pentru a se crea o atmosfera specifica acestei sarbatori.
In continuare putem cauta in comertul cu jucarii paianjeni, scorpioni, broaste,
serpi si alte animalute fioroase usor de agatat peste tot pe fata de masa,
spanzurate de lustra centrala, pe draperii, ferestre sau atasate la spatarele
scaunelor pentru oaspeti. Florile, daca dorim si flori pe masa, de asemenea trebuie
alese bine aici putand opta pentru crini ofiliti, Gerbera portocalii sau chiar
negre, lalele trecute, inchise la culoare si cu petale cazute si asa mai departe.
Vesela, tacamurile si servetelele trebuie si acestea sa fie in ton cu Halloweenul
aici putand sa va lasati imaginatia sa zburde cum credeti ca e mai potrivit pentru
tipul de oaspeti pe care ii asteptati. De preferat este ca, pentru masa de
Halloween, sa optati mai degraba pentru o formula in care felurile de mancare sa se
serveasca din picioare si nu cum se face obisnuit, adica sa pregatiti o masa tip
bufet cu meniul pe masura.
Zarzavaturile va pot ajuta foarte mult sa pregatiti o atmosfera macabra, dar si
foarte haioasa prin dispunerea pe platouri si alte recipiente de servit a diverse
accesorii precum degete false, maini sau cranii mici de mort din comert, paianjeni
ori pete false de sange mascate de morcovi, conopida sau broccoli ori ascunse in
boluri cu fructe la alegere. Si globii falsi de ochi insangerati sau oasele de
jucarie creeaza efectul vizat daca sunt asezati unde trebuie, poate chiar in supa
sau in recipientul larg pentru servit punch ori alte bauturi festive. Pentru
deserturi nu omiteti acadelele, ciocolata in diferite forme fioroase, merele in
caramel sau alte dulciuri special confectionate pentru Halloween, iar la felurile
principale folositi-va imaginatia, dar nu uitati nici de traditionalele retete pe
baza de dovleac, pizza, popcorn, mancarurile foarte picante sau felurile rapide si
delicioase numai bune de servit din picioare. Nu e chiar simplu, e cam mult de
umblat, dar de obicei merita efortul mai ales daca sunt implicati si copiii. Mult
succes deci si un Halloween de groaza!
Autor: Lucia Mihailescu