Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru alimentatia copiilor


Sfaturi pentru alimentatia copiilor Parintii sunt cei mai indreptatiti sa controleze mereu ce se introduce in alimentatia zilnica a copilului. Chiar daca cel mic va cere insistent si alimente mai putin nutritive el trebuie convins sa manance cu placere mai ales alimentele recomandate pentru varsta sa.

Ca recompensa, dar destul de rar, copilului i se pot oferi produse alimentare despre care se stie ca ii fac mare placere, fie ca e vorba de gustul deosebit fie doar de spiritul de imitatie care va disparea odata ce invata bine sa faca diferenta intre alimentele sanatoase si restul.

Oferiti-le copiilor alternative sanatoase si complete de meniuri zilnice astfel incat ei sa poata selecta un fel de mancare din mai multe si sa se obisnuiasca ca si pe viitor sa ia decizii utile in plan alimentar.

Nu obligati copilul sa manance tot din farfurie decat daca observati ca il intereseaza mai mult calculatorul sau joaca cu prietenii decat alimentatia corecta. In caz contrar, lasati-l sa serveasca atat de mult cat doreste si nu il fortati chiar daca lasa jumatate din portie neterminata.

Puteti incerca sa propuneti meniuri cat mai variate copilului inca de la varste fragede fiind de folos pe viitor acest lucru. Introduceti noile feluri de mancare in mod repetat, in prima faza, deoarece este posibil ca cel mic sa refuze din obisnuinta, dar sa ii placa totusi foarte mult un anume fel de mancare propus.

Cand iesiti in oras atentie la ce doresc copiii sa serveasca si ce hotarati impreuna cu ei ca e si potrivit pentru o gustare in oras.

Obisnuiti-va copilul de mic sa bea cat mai multa apa proaspata, dat si suc natural de fructe sau legume. Laptele, daca medicul nu are nimic de zis, este si acesta o bautura foarte recomandata pentru cei mici.

Nu tineti niciodata dulciurile, alcoolul si cafeaua la vedere ci pastrati-le in locuri greu accesibile copiilor pentru a nu ii tenta inutil.

Mai mult decat orice tineti sub stricta supraveghere greutatea copilului dumneavoastra si luati masurile care se impun de fiecare data cand sesizati ca au loc transformari nedorite.

Nu folositi mancarea drept recompensa si nici nu va aratati afectiunea prin prepararea unor feluri de mancare foarte gustoase, dar nerecomandate copilului.

Nu permiteti copilului sa serveasca masa la calculator sau in fata televizorului ci mancati impreuna si la ore regulate. Astfel veti ajuta copilul sa isi dezvolte un program alimentar normal si obiceiuri de viata sanatoase.

Autor:  Lucia Mihailescu