Site coolinaria.ro

Ne dati ori nu ne dati ... sau Trick-or-Treat


Ne dati ori nu ne dati ... sau Trick-or-Treat Foarte popular mai ales in spatiul locuit de anglo-saxoni, Statele Unite ale Americii inclusiv, obiceiul numit "trick-or-treat" insoteste de multa vreme sarbatoarea de Halloween, fiind initial gandit ca o modalitate eficienta de a imbuna sau chiar a speria spiritele rele prin dragalasenia si indrazneala celor mici, care de multe ori se costumau atat de haios incat puteau face pana si duhurile cele mai crunte ale infernului sa rada cu pofta. In Irlanda si Marea Britanie biserica si-a facut mai accentuat simtita prezenta, copiii obisnuind ca de Halloween sa poarte haine obisnuite, dar sa cante scurte rugaciuni pentru sufletele decedatilor si sa primeasca in schimb dulciuri sau alte daruri, un obicei foarte asemanator cu acela practicat de copiii din Romania in ajunul Craciunului.

De la frica fata de razbunarea spiritelor si pana la a confunda chiar copiii deghizati in costume macabre cu insisi demonii cei rai nu a mai fost decat un pas, astfel incat, in prezent, copiii plecati "cu colinda in sat" iti bat la usa si atunci cand le deschizi trebuie sa alegi intre cele doua variante propuse, fie "trick", spusa pe un ton de amenintare (= copiii iti pot face o gluma proasta sau iti vor ura cateva vorbe "de duh" pentru ca nu ii tratezi cu nimic) sau a doua varianta, "treat" (= copiii vor fi intampinati cu bucurie si dupa schimbarea unor amabilitati sau chiar ceva cantecele si urari de bine, copiii primesc darurile specifice sarbatorii de Halloween, adica dulciuri, ciocolata si chiar bani).

Din spatiul anglo-saxon traditia de "trick-or-treat" a fost preluata incetul cu incetul mai intai de catre vecinii lor si apoi de tot mai multe popoare astfel incat in zilele noastre se sarbatoreste aproape in intreaga lume, intr-o forma nu foarte diferita de original, dar e drept nu intotdeauna la aceeasi data calendaristica cu sarbatoarea de Halloween. In Romania aceasta forma ritualica de cersit se aude de multe ori in colindele copiilor care spun repetat "Ne dati ori nu ne dati?". Foarte indragit este si obiceiul costumelor de Halloween cand tot copiii, dar si adultii pot sa isi foloseasca din plin imaginatia pentru a se deghiza in spirite rele, asa cum cred ei ca trebuie sa arate acestea cu adevarat. De aici probabil si gama foarte variata de costumatii, de la scheletele mulate pe corp pana la zane si elfi de toate dimensiunile ori stafii dintre cele mai fioroase.

Printre darurile obisnuite cu aceasta ocazie se afla, pe langa cele puse la dispozitia gazdelor in comertul cu amanuntul, si foarte multe gustari preparate in casa, in special dulciuri, dar nu numai. Preparatele pe baza de dovleac sunt foarte cunsocute gratie traditiei indelungate, iar alaturi de acestea au aparut cu timpul si o serie de prajituri si copturi facute in casa, toate cu motive speciale care trimit direct la simbolistica zilei de Halloween. Pizza este si aceasta des servita alaturi de hot-dog, bufeturi foarte picante si tot felul de alimente "scuptate" in forme macabre. Mai nou, deoarece mancarea oricat de gustoasa ar fi, este uneori refuzata de copii care nu pot sa consume munti de dulciuri intr-o singura zi, a aparut si obiceiul de a se oferi bani, dar si diferite cadouri precum tricouri imprimate, sepci de baseball, creioane si gume de sters de Halloween, jucarii de Halloween si asa mai departe.

Unele organizatii de binefacere precum si anumite corporatii economice nu au scapat nici ele prilejul de a aduna ceva fonduri cu aceasta ocazie sau de a-si face putina reclama si exista initiative notabile ale UNICEF si a multor afaceristi de renume prin care se incearca strangerea de fonduri si ajutoare pentru copiii aflati in nevoie. In unele locuri, cu o traditie indelungata in organizarea acestei sarbatori, au loc mari balciuri si festivitati, cu sau fara intrare platita, unde copiii sunt vedetele principale. Parcurile de distractii Disneyland organizeaza anual petreceri "trick-or-treat", iar pentru adulti exista de asemenea petreceri cu tema, fie de tip "office-party" sau mult mai mari unde se schimba daruri si se fac glume spumoase. Halloweenul ramane in multe locuri de pe glob o sarbatoare foarte iubita si se pare ca si romanii vor incepe tot mai des sa organizeze la randul lor petreceri si evenimente diverse cu ocazia Halloweenului. Multe dintre retetele culinare specifice acestei sarbatori sunt deja binecunoscute in Romania nemairamanand decat sa apara si case primitoare unde adultii sa se distreze din plin alaturi de cei mici, cu siguranta foarte fericiti in asemenea momente.

Autor:  Lucia Mihailescu