Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru conservarea legumelor pentru iarna


Sfaturi pentru conservarea legumelor pentru iarna Pentru a reusi sa conservam legumele trebuie sa le ferim de factorii de risc reprezentati de aer, umezeala si de caldura. Trebuie de asemenea ca legumele sa fie proaspete si sanatoase. Conservarea prin congelare are o importanta mai mare fata de alte procedee de conservare deoarece produsele congelate isi pastreaza aproape in intregime valoarea alimentara, aroma, culoarea si gustul.

Pentru gospodine folosirea legumelor congelate prezinta si avantajul reducerii substantiale a timpului necesar pentru pregatire. Dar haideti sa vedem impreuna cum le putem congela cat mai bine pentru a putea beneficia de aroma lor in timpul iernii.

Toate fructele sau legumele trebuie spalate in apa rece (eventual, oparite dupa aceea si racite iar in apa cu gheata), uscate si curatate inainte de a fi puse la congelat. Spala alimentele rapid sub jet, dar nu le pune sa stea in apa.

Incearca sa folosesti pungi de plastic speciale pentru congelat (sunt mai groase si nu se rup atat de usor). Ambalajul trebuie sa fie impermeabil la aer, apa si intact. Strange cat mai bine pungile de plastic, ca sa scoti aerul (responsabil de oxidarea alimentelor) din jurul produselor.

Eticheteaza pungile, specificand cantitatea, continutul si data ambalarii. In acest fel, vei putea sa te orientezi mai usor printre pachetele din congelator, atunci cand le alegi pe cele necesare unei mese.

Mazarea verde se congeleaza bine pentru iarna,daca dupa ce o scoatem din pastai,o bagam in pungi de celofan,atat cat pregatim o mancare,apoi o congelam.

Fasolea pastai pentru iarna se da in doua,trei clocote in apa cu sare,apoi se scurge si se raceste bine,se portioneaza cat pentru o mancare si se congeleaza.

Verdeata se spala bine,se scurge si se usuca de apa,apoi se taie marunt,fara cotoare si se baga in pungulite mici. Iarna se taie cat folosim la mancare apoi se baga din nou la congelator.

Ardeii grasi pentru umplut se curata de cotoare,apoi se baga intr-o oala cu apa si sare. In momentul cand aceasta fierbe, se mai lasa 5 minute,apoi se scot si se lasa in strecuratori sa se scurga si sa se raceasca bine,apoi se pun in pungi de plastic atat cat se folosesc la o mancare. Alaturi de ei,fara sa le oparim se pot pune si bucati de gogosar rosu ce vor fi pusi capacele ardeilor umpluti.

Dovleceii trebuie congelati in stare cruda, taiati cubulete pentru ca prin fierbere se inmoaie mult. Tot in stare naturala pot fi congelate mazarea, iar morcovul, si telina rase pe razatoare.

Vinetele pentru iarna se coc pe gratar, apoi se curata de coaja si li se indeparteaza cotoarele. Pulpa se pune in strecuratori pentru indepartarea sucului toxic si pentru a se raci foarte bine inainte de a le baga in pungi de celofan,atat cat pregatim o mancare. Frunzele de vita de vie, pentru sarmale, pot fi pastrate uscate in sticlute de plastic sau in saramura, dar la fel de bine pot fi congelate dupa ce au fost oparite inainte. Nu imi mai ramane decat sa va indemn sa mergeti in piata sa va luati cele necesare si sa va umpleti congelatorul de bunatati!

Autor:  Simona Stefanuca