Site coolinaria.ro

Igiena perfecta in bucatarie


Igiena perfecta in bucatarie Cele mai expuse locuri din bucatarie unde se pot dezvolta bacteriile sunt chiar locurile unde preparam mancarea. De aceea este necesar sa le curatam pe acestea, mai ales, in mod repetat si respectand anumite reguli simple si clare. A te spala pe maini, de exemplu, inainte de incepe sa gatesti este un lucru stiut de oricine insa putini mai stiu si faptul ca, daca intr-adevar vrei sa gatesti ca la carte trebuie sa te speli cu apa calduta si sapun nu doar timp de 10-15 secunde ci chiar si 1-2 minute deoarece mainile noastre sunt pline de tot felul de bacterii pe care le mai imputinam atunci cand ne spalam indelung si meticulos pe maini.

Toate suprafetele folosite la taiat si procesat alimentele trebuie spalate din nou cu apa calduta si detergent de vase si apoi bine clatite chiar daca noi le-am mai spalat bine anterior. In special carnea, dar si alte produse animale favorizeaza aparitia unor bacterii pe suprafetele de taiat/tocat care nu dispar atat de usor prin simpla spalare atenta a dispozitivelor folosite. La fel de bine curatati trebuie sa fie si buretii de bucatarie, si acestia cu risc mare de contaminare. Spalati-i pe indelete sau dati-i putin la microunde inainte de a-i utiliza. Daca aveti insa o masina de spalat vase e si mai bine deoarece aici puteti curata si buretii de bucatarie nu doar vasele.

Chiuveta este des folosita la gatit deci dezinfectati-o cat mai des cu solutii de curatat speciale, destul de usor de gasit in comert. O data la doua luni trebuie curatat si canalul de scurgere, care se incarca cu timpul cu o multime de bacterii si resturi mai greu de eliminat. Chemati pentru aceasta un profesionist care va va arata cum trebuie procedat cat mai sigur. In ce priveste ustensilele de gatit deseori ele nu sunt bine curatate dinainte si acum e momentul sa le spalam adecvat pentru a le folosi igienic si cu sufletul impacat. Evitati sa stropiti cu apa fie pe masa de gatit fie pe jos deoarece multe picaturi se vor strecura prin colturile greu accesibile si vor crea un mediu propice dezvoltarii bacteriilor.

La gatit nu uitati sa alegeti, pentru comoditate, suprafete de taiat potrivite alimentelor pe care doriti sa le preparati. Carnea si produsele din carne trebuie taiate pe funduri de lemn de esenta tare, iar painea si legumele/zarzavaturile pe funduri din plastic. Astfel bacteriile vor fi mai putine si noi mai sanatosi. COnservele, borcanele si alte recipiente care contin ingrediente de adaugat la mancare trebuie spalate bine la exterior inainte de a le deschide ca sa evitam contaminarea cu praf si alti agenti toxici mai greu vizibili cu ochiul liber. Foarte important, nu alaturati atunci cand pregatiti alimentele pentru gatit produse din familii diferite si nici nu puneti alimentul pe un suport unde a stat mai inainte alt aliment, din alta gama de produse.

Fructele si legumele de obicei trebuie spalate bine inainte de a fi depozitate la rece si atunci cand dorim sa le consumam de asemenea ele trebuie spalate cu atentie. A nu se folosi insa sapun lichid, detergent sau alte substante la spalarea acestora ci doar jetul de apa si, eventual, cutitul, daca dorim sa indepartam anumite portiuni. La gatit, folositi doar cand este absolut necesar recipiente fara capac si cu siguranta nu uitati sa acoperiti intotdeauna mancarea dupa ce ati terminat de gatit. Sunt niste masuri de igiena simple, dar care ne permit ca intotdeauna sa avem o bucatarie curata si sa mancam si sanatos, asa cum ne dorim cu totii.

Autor:  Lucia Mihailescu