Site coolinaria.ro

Ce alimente cauzeaza alergii grave?


Ce alimente cauzeaza alergii grave? Pe langa alimentele deja binecunoscute noua, care pot cauza alergii serioase (dulciurile, ouale, scoicile, crevetii, crabii, pestele etc.) exista multe altele care necesita o atentie speciala deoarece in doar cateva minute de la servirea mesei ne putem trezi cu probleme grave de sanatate si riscam sa ajungem la spital din aceasta cauza.

In special copiii trebuie feriti de consumarea anumitor alimente, mai ales daca gradul lor de prospetime lasa de dorit. Alunele, ouale si laptele sunt pe primul loc in cazul alergiilor pe care le pot acuza cei mici, dar la fel de periculoase pot fi si produsele oceanice sau anumite dulciuri.

De obicei alergiile apar mai des atunci cand unul sau mai multe produse sunt consumate mai des. De aici si prezenta unor alergii specifice zonei unde locuiesti. In anumite tari, de exemplu, alergia la orez sau carnea de peste pot fi mai des intalnite intrucat produsul respectiv se consuma din abundenta in mai toate gospodariile.

Uneori ceea ce se crede a fi o reactie alergica nu este decat indigestie, intoleranta la un produs alimentar sau chiar o alta boala care isi face simtita prezenta exact in acele momente. Pentru medic este intotdeauna dificil sa identifice exact despre ce e vorba de la bun inceput.

In general alimentele care contin anumite toxine in cantitati mai mari vor genera si alergii puternice la anumite persoane care au un sistem imunitar mai slab sau care sunt mai sensibili la toxina respectiva. Histamina, sulfitii, glutenul si altele pot declansa o reactie alergica puternica care se manifesta diferit de la organism la organism.

Mai rar, exista si alergii care apar pe un fond psihologic, aici alergia fiind declansata de o anumita conjunctura si mai putin de toxinele continute de un aliment. In asemenea situatii, consultarea unui psiholog/psihiatru este obligatorie deoarece astfel alergia poate fi tratata mai usor.

Printre alimentele care pot cauza alergii putem aminti alunele si nucile, cerealele, anumite fructe precum cele exotice, pepenele rosu, polenul si toate produsele care sunt asociate cu acesta, branzeturi diverse si asa mai departe. Daca in anumite situatii va exista o cale de vindecare sau ameliorare serioasa a acestor alergii in alte cazuri acest lucru nu va mai fi posibil si persoana suferinda trebuie sa tina o dieta stricta pentru a evita declansarea unei alergii. Foarte important este si ca diagnosticul sa se stabileasca corect astfel incat sa se poate oferi cea mai buna dieta posibil.

Autor:  Lucia Mihailescu