Site coolinaria.ro

Cum folosim condimentele?


Cum folosim condimentele? Fara sare bucatele nu au nici un gust, iar fara condimente la indemana mai bine e sa mananci in oras, la un restaurant cu meniu complet. Este pe deplin adevarat si multi dintre noi au tendinta sa uite cat de importante sunt aceste condimente pentru alimentatia noastra de zi cu zi. Oamenii apreciaza la mancare in primul rand gustul sau deosebit si abia in plan secundar se gandesc la alte beneficii precum nutritia echilibrata si altele din acestea.

Nu e deci deloc rau sa facem des apel la condimente pentru a imbunatati gustul mancarii, dar nici nu e bine sa ajungem atat de indragostiti de aromele lor incat sa ne facem provizii uriase pentru ca, la fel ca si alte alimente, si condimentele isi pierd din potenta cu timpul sau chiar se altereaza pana la punctul in care nu mai pot fi folosite. Prima regula in aceasta privinta este sa avem mereu la indemana rezerve mici din condimentele preferate pe care sa le improspatam la intervale regulate ca sa nu pierdem cu nimic beneficiile aduse de savoarea lor originala.

In al doilea rand trebuie sa stim si care sunt inamicii principali ai condimentelor ca sa putem lua masuri preventive din timp si sa depozitam condimentele in locuri adecvate. Umezeala este unul dintre acesti inamici ai condimentelor, iar pe locurile imediat urmatoare stau lumina soarelui si caldura. Condimentele trebuie mereu depozitate in locuri uscate, de preferat containere bine sigilate, la intuneric si departe de sursele de caldura.

Foarte potrivite pentru gatitul acasa sunt si amestecurile de condimente pentru ca astfel putem combina ceea ce ne place si in cantitatile dorite de noi. Unele persoane, de exemplu, combina dinainte sarea si piperul macinat pentru anumite feluri de mancare, altii creeaza amestecuri trasnet din papricas, piper rosu si praf de ardei iute si asa mai departe. Cu conditia sa nu fie vorba de cantitati mari asemenea metode nu sunt nici deplasate si nici primitive deoarece fiecare om stie mai bine ce sa faca in propria bucatarie.

Uneori anumite condimente isi pastreaza aromele mult mai bine daca sunt pastrate la rece si producatorii seriosi vor atrage atentia asupra acestui aspect pe eticheta produsului. Alte condimente insa au nevoie de caldura inainte de a fi folosite la gatit pentru ca astfel isi vor elibera mai repede aromele. Trebuie deci sa ne informam in amanunt asupra prorietatilor fiecarui condiment in parte si sa procedam diferit pentru fiecare tip de condiment in parte.

Cele mai multe condimente provenite din ierburi si plante se folosesc mai bine la gatit daca sunt sfaramate intre palme pe cand altele, cu arome puternice, nu necesita acest lucru. Pe de alta parte condimentele uscate, dar nu si sfaramate sau pisate dureaza mai mult deci este la latitudinea fiecaruia dintre noi sa isi pstreze condimentele asa cum crede ca e mai bine, fie pisate fie intregi.

Nu e deloc rau sa avem la indemana o rasnita speciala pentru condimente, dar aici merita ales acel model care permite curatarea sa cu usurinta. Aceasta rasnita va fi folosita la macinarea mai multor categorii de condimente si, de fiecare data, va trebui sa o curatam foarte bine la final pentru a nu strica aromele unui condiment cu acelea ale condimentului macinat anterior.

Mai nimeni nu pastreaza condimentele in plastic, hartie sau celofan fiind intotdeauna preferate recipientele metalice sau borcane mici din sticla. Acestea din urma pot fi etansate foarte bine spre deosebire de plastic sau hartie care permit aerului sa intre si sa altereze calitatea condimentului. Foarte convenabil este sa cumparam condimentele in ambalajul lor original, in cele mai multe situatii fiind vorba de un recipient foarte potrivit pentru pastrarea condimentului in cauza.

In sfarsit, intrucat folosim cantitati foarte mici de condimente la prepararea meselor este bine sa renuntam definitiv la ideea achizitionarii lor din surse ieftine si chiar discutabile, daca ne referim la calitate, si sa ne cumparam condimentele numai de la cei mai buni producatori pentru ca astfel si gustul mancarii noastre va avea numai de castigat. In ce priveste investitiile pe care ar urma sa le facem fiti siguri ca nu va fi vorba de un efort financiar prea mare mai ales daca vom lua in calcul si avantajele calitative implicite.

Autor:  Lucia Mihailescu