Site coolinaria.ro

Cum cream mai mult spatiu in bucatarie?


Cum cream mai mult spatiu in bucatarie? Nu toata lumea este suficient de norocoasa sa aiba in dotare o bucatarie larga si frumoasa, unii dintre noi fiind nevoiti sa gatim intr-un spatiu destul de restrans, care iti creeaza o sumedenie de neajunsuri. Daca insa nici nu aranjam inspirat totul in bucatarie chiar ne putem trezi ca nu reusim sa mai incapem noi insine pe acolo, d-apoi sa mai primesti si o cunostinta la o cafeluta sau sa incerci sa servesti si masa acolo unde ai gatit.

Cele mai multe locuinte din prezent nici nu sunt, de fapt, construite foarte spatios, bucataria pierzand mereu teren in favoarea camerelor de locuit sau a balconului de apartament. Nu se pot face deci prea multe din acest punct de vedere si, cu siguranta, nici nu este recomandat sa daramam peretii ca sa facem bucataria mai mare. Exista din fericire alte solutii, de amenajare interioara, care vor crea senzatia de spatios si in acelasi timp vor si fluidiza mersul treburilor in bucatarie.

Chiuveta si amplasarea ei este problema numarul unu, de la care plecand apoi vom trece si catre celelalte metode eficiente de ajustare a spatiului din bucatarie. Foarte eficienta in spatiile mici va fi amplasarea chiuvetei intr-un colt al bucatariei si nu lipita de unul din peretii laterali. Se poate deci crea o masca speciala de chiuveta, pe colt, sau pur si simplu putem monta astfel chiuveta, de preferat cu ajutorul unui specialist.

In al doilea rand trebuie sa evitam amplasarea corpurilor de bucatarie la nivelul podelei si sa prefera mereu corpurile de perete, nu prea voluminoase ci suficient de largute incat sa putem depozita aici strictul necesar. Singura grija pe care trebuie sa o avem in acest caz, pe langa montarea solida in perete, este sa nu dispunem aceste corpuri in imediata apropiere sau chiar deasupra aragazului/plitei.

Si masa de bucatarie poate fi amenajata intr-un colt daca ii cream un design semicircular, suficient de larg incat sa ne putem face treaba, dar nu si exagerat de mare ca sa ocupam prea mult spatiu. Efectul final este unul placut, dar nu vom putea tine nimic pe masa (borcane, solnite ori chiar farfurii) deoarece va trebui sa folosim suprafata mesei la maximum. Daca insa nu preferati masa pe colt atunci optati neaparat pentru o masa de bucatarie circulara pe care sa o asezati in centrul camerei si nu pentru una patrata sau dreptunghiulara.

In ce priveste aragazul/plita aici nu se pot face prea multe deoarece exista niste reguli importante de urmat la asezarea acestui dispozitiv si trebuie sa va consultati si cu specialistul de la societatea de gaz cam in ce fel ati putea sa il montati ca sa mai castigati ceva spatiu suplimentar. Exista si modele mici de aragaze/plite fara cuptor care se preteaza excelent la bucatariile mici, dar trebuie sa fiti mai intai siguri ca nu veti simti lipsa cuptorului.

In sfarsit, iluminatul din bucatarie este un alt truc care va permite sa creati iluzia unui spatiu mai mare. Aici secretul este sa iluminati in mod special masa de gatit, chiuveta si aragazul si sa nu insistati pe alte zone ale bucatariei. Acest lucru se poate face daca renuntam sau folosim mai rar lustra de tavan si optam in schimb pentru dispozitive de perete care sa se asorteze frumos cu mobilierul de bucatarie.

La final, nu uitati ca piesele de mobilier de bucatarie moderne sunt mult mai bine gandite decat in trecut, sunt usoare, construite cu economie si destul de functionale. Alegeti deci, pecat va permite buzunarul, mobilier modern si nu modele traditionale pentru ca astfel veti castiga mai mult spatiu de miscare in bucatarie. Gatitul va deveni astfel o placere, iar daca veti dori sa serviti masa in bucatarie nu veti intampina nici un neajuns si veti putea manca cu pofta tot ceea ce ati reusit sa gatiti.

Autor:  Lucia Mihailescu