Site coolinaria.ro

10 trucuri utile pentru a elimina complet carnea din alimentatie


10 trucuri utile pentru a elimina complet carnea din alimentatie Nu putini dintre noi am vrea sa adoptam o dieta apropiata de acelea pe care le tin vegetarienii, dar nu intotdeauna stim de unde sa incepem si cu ce sa inlocuim carnea ca ingredient la mesele noastre. Exista, ce e drept, si produse vegetariene semipreparate la care se poate apela imediat si care iti fac viata mai usoara, dar nu poti servi la nesfarsit asemenea alimente si iti doresti sa poti gati chiar tu ceva gustos si usor.

Daca elimini carnea din dieta ta obisnuita nu inseamna neaparat ca esti si vegetarian deoarece, la ocazii, vei continua sa consumi mese de carne fara nici o problema. Fiind insa la moda de ceva vreme sa adopti diete fara grasimi saturate si observand cam cat de usor se poate castiga in greutate in zilele noastre sigur ca multi am vrea sa eliminam in primul rand carnea din meniu, iar pentru asta putem apela la urmatoarele trucuri alimentare:

- putem prepara cele mai multe dintre retetele cu care ne-am obisnuit, dar va trebui sa inlocuim carnea cu produse vegetale bogate in proteine precum cele pe baza de soia;
- atunci cand simtim nevoia unei mese mai consistente nu e nevoie sa preparam o friptura gustoasa ci putem gati niste legume boabe (fasole, mazare) care sa potoleasca satisfacator apetitul alimentar;
- ca sa nu pierdem unele dintre avantajele nutritionale oferite prin consumul de carne trebuie sa cautam in comert produse vegetale sau lactate fortifiate cu calciu, vitamina D si vitamina B12;
- cand gatim produse din soia trebuie sa folosim condimente mai multe decat atunci cand gatim carne, si astfel soia va avea un gust foarte placut;
- foarte gustoase, usor de preparat si consistente sunt salatele si tocanitele in care adaugam legume boabe, branza, oua si alte legume bogate in proteine;
- pestele nu trebuie evitat si e bine sa consumam macar de doua ori pe saptamana portii delicioase de peste;
- nu trebuie sa ne fortam sa nu mancam deloc carne de la bun inceput; putem consuma alternativ si feluri de mancare cu carne, dar secretul este sa le reducem cat mai mult pana ce reusim sa renuntam definitv la ele;
- unii dintre cei care renunta la carne descopera ca se ingrasa mai mult urmand noua lor dieta si se intorc cu coada intre picioare la vechile lor obiceiuri alimentare; problema nu e ca ar exista ceva in legume care sa ii ingrase foarte mult ci e vorba de falsa impresie ca absenta carnii ar trebui compensata cu portii mai mari din alte alimente - dar ideea este sa ne limitam tot la portiile obisnuite si nu sa le crestem ori sa crestem si numarul de mese servite zilnic;
- tot surprinzator la cei care adopta o dieta fara carne este si cresterea aportului de lactate si branzeturi in meniul zilnic; probabil este vorba tot despre incercarea de a compensa carnea cu ceva la fel de bogat in grasimi, dar in acest caz nu se poate spune ca ar fi vorba de un efect secundar negativ al adoptarii dietei fara carne;
- in sfarsit, daca reusim sa renuntam cu usurinta la carne si nu ne incearca nici un regret din acest motiv nu trebuie sa uitam totusi ca si alte produse alimentare pot fi nocive daca le consumam in exces deci atentie marita la ceea ce vom alege sa introducem in noua noastra dieta "aproape vegetariana".

Autor:  Lucia Mihailescu