Site coolinaria.ro

Sunt alimentele din comert sanatoase?


Sunt alimentele din comert sanatoase? Multi dintre noi inca mai credem ca tot ceea ce poti cumpara in comertul civilizat este si sanatos si sigur din punct de vedere al calitatii, dar acest lucru este contrazis de avalansa de noi cazuri de afectiuni si boli cronice pe fond alimentar care ne-au invadat vietile in ultima decada. Mai ales in lumea asa-zis dezvoltata, din care face parte de acum si Romania, te ingrozesti cand vezi statisticile la bolile de inima si alte boli vasculare precum si cele care privesc diabetul sau cancerul.

Lipsa de coerenta si determinare a autoritatilor din domeniul protectiei si sigurantei alimentelor contribuie si aceasta la aglomerarea pietei alimentare cu tot felul de produse macar suspecte daca nu de-a dreptul periculoase, care pot afecta in primul rand sanatatea copiilor si, in plan secundar, si pe aceea a adultilor. Se stie ca multi copii sa nasc in prezent cu un sistem imunitar slabit sau alte afectiuni genetice si sa le oferi acestora niste alimente pline de chimicale este un gest criminal pentru ca organismul lor nu va putea face fata prea multa vreme la asemenea produse asa-zis sigure.

Importurile de produse alimentare reprezinta un factor de risc pentru sanatatea noastra deloc de neglijat, iar daca in cazul produselor usor de depozitat, care fac fata cu bine conditiilor diferite de temperatura sau transportului, tot mai e cum mai e, ce sa ne facem insa cu alte produse, garantate ca sigure, dar totusi suspecte din cauza faptului ca se stie ca aceste produse sunt si usor perisabile, dar si ca nu este recomandat sa le zdruncini prea tare inainte de a ajunge la consumator.

Romanii cunosc pe propria piele ce se poate intampla atunci cand importurile de alimente nu sunt controlate strict din punct de vedere al calitatii si locului de provenienta, nu putini dintre noi aducandu-si inca bine aminte de riscul pe care ni l-am asumat consumand produse suspecte din carne de pasare sau alte produse precum dulciurile si chiar fructele si legumele de import. Sa mananci tu, ca adult, asa ceva este una, dar sa oferi si copiilor oua de ciocolata gata expirata sau fripturica de pui deja imputit in magazine nu mai suna deloc bine.

In prezent, de cand am fost acceptati ca membru cu drepturi depline de catre Uniunea Europeana, lucrurile s-au imbunatatit simtitor si nu putini producatori de alimente fie au renuntat definitiv la afacerea lor fie au platit un pret usturator pentru nesimtirea de a comercializa alimente suspecte sau chiar periculoase. Apar totusi alte si alte probleme de siguranta a alimentelor, cand autoritatile nu pot face nimic, legea aparand comerciantii acolo unde medicii arata ca de fapt este vorba despre alimente daunatoare sanatatii publice.

Lucrurile pe piata alimentara si, bineinteles, la producatorii de alimente, sunt intr-o continua schimbare, concurenta acerba declansand de multe ori un curs al evenimentelor din care pierdem pana la urma chiar noi, consumatorii, si de aceea este bine sa fim informati la zi si sa ne mentinem atentia treaza la tot ceea ce ar putea ameninta sanatatea noastra. Pana la urma, daca nu stii sa te protejezi si singur nu poti spune ca nici tu nu ai avea vreo vina daca tu sau un membru al familiei tale ajunge sa se imbolnaveasca din cauza unui produs alimentar sau altul. Alimentele din comert or fi sanatoase si certificate international insa tot noi vom decide daca merita sau nu sa dam banii pe ele pentru ca nu traim nici pe Luna si nici nu ne-am nascut ieri ca sa faca oricine ce vrea cu sanatatea noastra.

Autor:  Lucia Mihailescu