Site coolinaria.ro

Sursele de carbohidrati in diferite locuri de pe glob


Sursele de carbohidrati in diferite locuri de pe glob De obicei atunci cand spui carbohidrati, te gandesti automat la cereale si orez, insa in multe spatii culturale diferite carbohidratii nu sunt obtinuti in principal din cereale ci exista alte surse nu neaparat mai greu de procurat, dar oricum diverse si demn de luat in considerare din aceasta cauza. Cu cat intelegi mai mult in aceasta privinta cu atat iti poti oferi alternative sanatoase la mesele pe care te-ai obisnuit sa le consumi alaturi de propria familie.

Tendinta generala, in ce priveste consumul de carbohidrati, este sa introduci in dieta acele alimente care sunt mai usor de procurat, de aceea existand diferente din acest punct de vedere pe masura ce te muti intr-un alt spatiu, unde clima si asezarea in teritoriu genereaza modificari ale regimului alimentar preferat. Din fericire, in prezent este posibil in foarte multe tari sa ai pe masa tot felul de produse care provin din cele mai indepartate colturi ale lumii si aceasta fara a scoate prea multi bani din buzunare.

In spatiul mediteranean, de exemplu, painea in toate formele cunoscute noua, ramane principala sursa de carbohidrati. Cartofii se consuma frecvent, dar mult mai rar decat in Europa Centrala si de Est unde, alaturi de paine, vor alterna sursa din care se obtin carbohidratii. Exceptie face Italia, unde orezul si pastele ocupa un loc central in bucataria traditionala. Scandinavii consuma si ei cartofi, dar si in cazul lor painea si alte produse pe baza de cereale vor fi principala sursa de carbohidrati.

In Asia, orezul si nu cerealele se va situa pe primul loc, orezul cu bob mic fiind favoritul chinezilor si al japonezilor. Exista poate sute de varietati de orez, dar cele mai familiare noua sunt orezul cu bob mic si orezul cu bobul lung. In India si Pakistan la moda a fost intotdeauna orezul Basmati, mai aromat decat alte sortimente de orez. In partea de vest a Asiei insa cerealele si orezul concureaza in asigurarea necesarului de carbohidrati.

Peste ocean, in America, porumbul si cartofii au fost traditional principalele surse de carbohidrati, si in prezent existand aceleasi preferinte mai ales acolo unde traiesc mari comunitati de indigeni. Africa, un continent al contrastelor, ramane insa unita prin preferinta generala pentru paine/cereale ca sursa de obtinere a carbohidratilor.

Alaturi de legume, fructe si zarzavaturi, consumate peste tot din abundenta, daca erau disponibile, painea, orezul si cartoful au reprezentat alimentele de baza pentru mesele oamenilor din vechime, mai nou aparand insa o moda foarte nociva a consumului de carne in exces, de unde si nenumaratele boli care ameninta sanatatea omului modern. Daca nu vom renunta curand la astfel de excese riscam sa transmitem urmasilor nostri o mostenire genetica foarte greu de purtat si ar fi destul de pacat pentru ca nimeni nu isi doreste sa participe la distrugerea propriei specii, mai ales cand calea aleasa este atat de simplu de abandonat.

Autor:  Lucia Mihailescu