Site coolinaria.ro

Alunga tristetea de sezon prin trucuri culinare


Alunga tristetea de sezon prin trucuri culinare Multe persoane din intreaga lume resimt o stare ciudata de tristete odata cu apropierea sarbatorilor de iarna si, de multe ori, aceste simptome sunt strans legate de o alimentatie dezechilibrata si haotica si pot fi ameliorate printr-o schimbare fericita de dieta.

Printre simptomele care preced starea specifica atmosferei de sarbatori se numara si epuizarea nervoasa, oboseala, apetitul alimentar necontrolat care poate fi potolit doar prin recurgerea la dulciuri sau alimente bogate in carbohidrati, cresterea in greutate, insingurarea, dar si o nevoie accentuata de somn.

Printre masurile alimentare care pot fi luate pentru a preveni aceasta tristete de sezon putem include si portii mici de carbohidrati complecsi la fiecare masa, astfel incat apetitul dintre mese sa fie diminuat, gustari intre mese compuse din alimente bogate in proteine si sarace in zahar si carbohidrati, precum si un consum marit de cereale integrale la mesele zilnice pentru a se crea o stare de bine prin cresterea nivelurilor de serotonina din creier.

Printre felurile de mancare pe care putem sa le consumam in aceasta perioada putem aminti fructele si verdeturile, fulgii de ovaz, cerealele pentru micul-dejun, fasolea si cat mai multe supe. Alimentele bogate in gama de vitamine B sunt foarte recomandate. Carnea de peste este de asemenea importanta, iar gustarile dintre mese pot fi constituite si din seminte de dovleac sau de floarea-soarelui, alune sau nuci.

Un alt factor de diminuare a depresiei de iarna este si aportul marit de vitamina D in alimentatie. Fiind mai putin soare se poate acum apela la alimentele fortificate cu vitamina D precum margarina, iaurturile si laptele dregresat ori se pot lua si suplimente vitaminoase care sa ajute la refacerea echilibrului sistemului nervos. Nu in ultimul rand antioxidantii din fructe si legume precum si beta-carotenii vor contribui din plin la evitarea starilor de tristete ori de depresie accentuata din preajma sarbatorilor de iarna

Autor:  Lucia Mihailescu