Site coolinaria.ro

Dieta anti-stres


Dieta anti-stres Este stiut faptul ca persoanele supuse unor stari de stres repetate risca sa se imbolnaveasca mai des decat persoanele obisnuite si de aceea trebuie identificate din timp metode de eliminare a acestui stres pentru a preveni instalarea unei boli in organism. Printre aceste cai de preventie se afla si dieta echilibrata, in care sa se introduca anumite alimente care pot contribui la reducerea nivelului general de stres.

Cerealele integrale sunt in topul listei atunci cand discutam despre o dieta anti-stres, ele putand contribui la instalarea unei stari de bine prin influenta lor asupra nivelurilor de serotonina din creier. Tot cerealele integrale contin si multe vitamine din gama B care de asemenea cotribuie la diminuarea stresului si a oboselii oferind o energie suplimentara si fiind astfel un bun tonic pentru organism. Ovazul, cerealele pentru micul-dejun, painea integrala sunt toate alegeri inspirate pentru orice dieta anti-stres.

Fructele si verdeturile trebuie sa fie si ele parte dintr-o dieta de combatere a stresului deoarece contin multi antioxidanti care pot preveni deteriorarea celulei nervoase si astfel combat aparitia bolii in organism. Vitaminele C si E sau beta-carotenii sunt astfel de antioxidanti benefici pentru organism, in special pentru sanatatea mentala, iar ca surse alimentare putem aminti varza, morcovii, cartofii, maslinele, ardeii grasi, broccoli, citricele, capsunile, pepenele galben, fructe exotice precum ananasul si papaia, kiwi, dar si spanacul si salata verde.

Intr-o dieta anti-stres aportul constant de magneziu, dar si de zinc si seleniu in organism este crucial deoarece in cazul imbolnavirilor repetate nivelurile lor pot scadea la cote alarmante si nu vor mai exista resurse pe viitor care sa ajute trupul sa lupte eficient impotriva atacurilor virusilor diversi. In special magneziul nu trebuie sa lipseasca din dieta noastra, iar aici ca surse bune de hrana putem aminti spanacul, carnea de peste, fasolea neagra si cea rosie, semintele de dovleac, migdalele si altele. Nucile, alunele si semintele de floarea-soarelui sau cele de susan vor oferi si un aport util de zinc de asemenea necesar in combaterea stresului.

Nu in ultimul rand, atunci cand dorim sa combatem stresul si din punct de vedere alimentar trebuie sa renuntam si la anumite obiceiuri de-ale noastre mai vechi precum consumul marit de alcool sau cel de cafea. Nici macar consumul de ceai verde sau negru nu este recomandat in asemenea situatii deoarece acestea contin stimulenti ai sistemului nervos care nu se combina fericit cu dorinta noastra de eliminare a stresului. Nici bauturile energizante sau chiar apa minerala nu trebuie consumate frecvent deoarece influenteaza in rau mersul general al dietei noastre.

Bineinteles, aportul zilnic de zahar si sare trebuie reduse si acestea pentru a se tine bine sub control presiunea arteriala, un factor de risc in cazul celor supusi stresului in mod frecvent. Astfel de masuri alimentare ne pot ajuta foarte mult fie pe durata bolii fie pentru a preveni aparitia unei boli, dar se impun in egala masura si respectarea unui program normal de odihna precum si miscarea fizica si relaxarea totala macar pentru cateva minute bune pe zi. Medicul va va recomanda si dansul masuri bune de urmat care, combinate cu cele luate in plan alimentar, sa va ajute sa depasiti perioadele mai grele si sa va pastrati sanatatea la un nivel optim.

Autor:  Lucia Mihailescu