Site coolinaria.ro

Alimente care intaresc sistemul imunitar


Alimente care intaresc sistemul imunitar Ne aflam in pragul sezonului rece si este necesar sa introducem in dieta noastra anumite alimente care sa ne ajute sa facem fata cu bine frigului si schimbarilor dese de temperatura. In primul rand vor avea intaietate acele produse alimentare care pot contribui decisiv la intarirea sistemului nostru imunitar pentru ca astfel sa rezistam mai usor atacurilor virusilor de sezon.

Suplimentar, pe langa masurile alimentare care vor fi enumerate mai jos, este bine sa beneficiem din plin in aceasta perioada si de un program de odihna adecvat precum si de putin exercitiu fizic care sa ajute la eliminarea toxinelor din corp si prin transpiratie. Din punct de vedere strict alimentar, vitaminele si mineralele de care avem mai mult nevoie acum sunt vitaminele A, B6, C si E precum si un aport constant de fier, zinc si seleniu.

Vitamina A, de exemplu, ne va ajuta la intarirea globulelor albe din organism care vor putea astfel sa lupte mai usor contra infectiilor virale. Fiind vorba despre o vitamina solubila in grasimi este necesar sa combinam aportul de alimente bogate in vitamina A cu grasimi alimentare sanatoase precum uleiurile vegetale, branzeturile si lactatele. Ca surse bune de vitamina A mentionam morcovii, cartofii, spanacul, varza si ardeii grasi.

In crearea anticorpilor o alta vitamina va avea un rol decisiv, fiind vorba aici despre vitamina B6 care de asemenea ajuta organismul sa lupte cu infectiile virale. Cele mai bune surse de vitamina B6 sunt si surse excelente de procurare a proteinelor, iar aici merita sa amintim fasolele, mazarea, ouale, carnea de pasare, ficatul, carnea de peste, carnea de vita, banane, nuci, alune si asa mai departe.

Foarte celebra pentru rolul benefic pe care il are in prevenirea infectiilor, vitamina C ajuta la imbunatatirea performantelor celulelor albe din organism, creste nivelul de interferon din organism si creeaza astfel un zid protector contra atacului virusilor. Printre sursele la indemana de vitamina C amintim citricele, broccoli, conopida, capsunile, merele, prunele si multe alte fructe si legume.

Vitamina E este si aceasta esentiala pentru stimularea sistemului imunitar determinand o serie de reactii toate pregatitoare pentru intampinarea cu succes a oricarui atac din partea virusilor din anotimpul rece. La fel ca vitamina B6 si vitamina E are un rol crucial in crearea de anticorpi si poate fi intalnita intr-o varietare de alimente precum untul, ouale, cerealele integrale, pestele la conserva, seminte de floarea-soarelui, masline sau ficat.

Zincul este unul dintre mineralele cu mare importanta in prevenirea si combaterea infectiilor ajutand la multe dintre procesele specifice din organism pe toata durata anotimpului rece. Desi nu avem nevoie de cantitati uriase de zinc este bine sa consumam alimente cat mai diverse pentru a ne asigura totusi un necesar zilnic. Ca surse sanatoase de zinc amintim ouale, iaurtul degresat, migdalele, mazarea, arahidele, crevetii, nautul si altele.

Seleniul este unul dintre mineralele care au rol in fortificarea celulelor din organism care lupta impotriva infectiilor si poate fi procurat doar prin apelul la alimente usor de gasit pe piata dintre care putem aminti usturoiul, cerealele de tot felul, pestele la conserva, crevetii, carnea de pasare, branza de vaci, orezul brun si altele.

In ce priveste suplimentele alimentare care contin aceste vitamine si minerale ele pot fi luate cu incredere, dar numai la recomandarea medicului deoarece ca si in alte situatii si aici excesul poate dauna. In alte situatii, mai rare, introducerea de suplimente alimentare poate fi chiar interzisa si de aceea este bine sa preferam mereu varianta alimentatiei sanatoase si sa recurgem la suplimentele alimentare doar atunci cand medicul ne recomanda acest lucru.

Autor:  Lucia Mihailescu