Site coolinaria.ro

Aromaterapia


Aromaterapia Din punct de vedere istoric este atestat faptul ca aromaterapia reprezinta una dintre cele mai vechi ramuri ale medicinii din intreaga lume. Ca parte din procesul de alimentatia de asemenea aromaterapia se revendica de la timpuri imemoriale cand omul vechi a fost fortat sa gaseasca metode de pastrare a hranei pe perioade mai mari de vreme si a descoperit astfel si valentele multiple ale multor plante si elemente cu proprietati aromatice.

Cei mai cunoscuti practicanti ai aromaterapiei din lumea antica sunt egiptenii si chinezii care, simultan, pe la inceputul celui de-al treilea mileniu dinaintea erei noastre utilizau ierburile in scopuri alimentare, dar si curative sau cosmetice. Plantele si condimentele cunoscute inca de pe atunci erau de ordinul sutelor si puteau fi clasificate si inregistrate in functie de diferite criterii.

Indienii mai intai, apoi grecii si romanii au preluat aceasta arta a vindecarii si imbalsamarii si au perfectionat-o introducand tot mai des multe dintre principiile sale in planul vietii religioase si a celei sociale. Cu timpul nici un ospat sau festivitate mai mare nu putea sa castige in pretuire in absenta uleiurilor si a mirosurilor placute oferite de cele mai variate si inedite plante sau produse cu certe proprietati de relaxare si revigorare a intregului organism.

Pe intreaga durata a Evului Mediu aromaterapia a continuat sa existe, dar intr-o forma mult diminuata, mai degraba la nivel teoretic si mai putin in planul vietii de zi cu zi. In special calugarii din manastiri aveau acces la aceasta stiinta deoarece cunoasteau limbile vechi si puteau intelege importanta aromaterapiei pentru sanatatea si bunastarea organismului uman. Nu intamplator, pe perioada marilor epidemii ale Evului Mediu s-au folosit si arome speciale despre care se stia ca pot preveni raspandirea infectiilor si a virusilor.

Odata cu revolutiile in plan cultural aduse prin descoperirea Americilor aromaterapia a fost relansata ca stiinta a vindecarii incepandu-se peste tot in Europa producerea pe scara larga de uleiuri si plante medicinale diverse. Cu timpul s-a reusit o clasificare clara a unei impresionante liste de plante si produse similare alaturi de enumerarea proprietatilor lor nu doar medicinale, dar si in plan culinar sau pentru uzul casnic. In prezent ne bucuram cu totii de roadele muncii atator invatati care ne-au aratat care sunt uzurile multiple ale celor mai multe dintre plantele cunoscute noua.

Incepand cu o simpla inhalatie facuta deasupra unei oale de infuzie fierbinte si ajungandu-se la savantele uleiuri preparate cu tehnologii dintre cele mai secrete tot mai multi dintre noi apeleaza la formule diferite fie pentru a-si parfuma mancarea intr-un mod cat mai apetisant fie pentru a se trata de tot felul de afectiuni. La nivel de clinica aromaterapia se foloseste cu mare succes ajutand decisiv la vindecarea unor afectiuni ale sistemului nervos sau a celui circulator sau la indeplinirea multor tratamente cosmetice de succes. Intr-o lume in care sistemul de asigurari de sanatate se afla aproape in pragul falimentului iata ca avem la dispozitie o forma de medicina alternativa care sa ne ofere un plus de ajutor de fiecare data cand nu reusim sa facem fata cererilor financiare crescande ale medicamentelor promovate pe canalele oficiale.

Autor:  Lucia Mihailescu