Site coolinaria.ro

Oboseala cronica si alimentatia


Oboseala cronica si alimentatia Stilul de viata din prezent al multor persoane din intreaga lume poate induce o stare generala de oboseala cronica in organism prin consumarea unor mari cantitati de zahar, excesul de cafea sau alcool si absenta unora dintre nutrientii esentiali din alimentatie. Cumulat cu aceasta stare de oboseala cronica apar si niveluri crescute de stres precum si cresterea in greutate care impreuna creeaza un teren propice instalarii unor boli complet de nedorit.

In special prin consumul crescut de zahar, organismul devine prea incarcat, iar in acest caz lucrurile sunt si mai complicate deoarece zaharul, la fel ca si drogurile sau stimulentele usoare, creeaza initial o stare de bine si pare sa ofere multa energie, dar cu timpul da dependenta si isi arata o fata mai putin cunoscuta provocand dezechilibre grave ale organismului si o stare generala de oboseala. Prin evitarea alimentelor bogate in zahar, dar si a bauturilor care contin zahar se poate deci evita instalarea oboselii cronice si e mai usor apoi sa fie tinuta sub control si greutatea corporala.

Lipsa unor vitamine si minerale din organism de asemenea contribuie decisiv la instalarea oboselii cronice, aceasta situatie fiind un rezultat direct al adoptarii unei diete haotice, mesele fiind servite fara discernamant, fara consultarea atenta a meniului si la ore complet inadecvate. Aporturi utile de vitamina C. vitamine din gama B, fier, zinc, magneziu si altele se vor dovedi de real folos daca se doreste revenirea la un stil de viata normal. Fructele, verdeturile, grasimile sanatoase, cerealele integrale si lactatele trebuie obligatoriu sa fie introduse in alimentatia zilnica.

Uneori, desi se iau masuri bune in plan alimentar rezultatele pozitive intarzie sa apara si acest lucru se intampla de obicei din cauza consumului regulat de alcool si cafea. In cazul alcoolului, chiar daca e vorba de una sau doua sticle de bere servite zilnic, alcoolul continut de aceasta bautura va ingreuna procesul de absorbtie al mineralelor si vitaminelor cauzand in egala masura si dezhidratarea ceea ce agraveaza oboseala cronica nicidecum sa o rezolve. Trebuie prin urmare sa se renunte la consumul zilnic de alcool si sa se serveasca cate un pahar doar o data sau de doua ori pe saptamana, dar nu mai des.

O alta cauza a intarzierii aparitiei efectelor pozitive pentru revenirea la un stil normal de viata este si servirea de portii prea mici la fiecare masa. Fie din graba, fie din obisnuinta unele persoane aleg sa manance mai putin si, din acest motiv, organismul nu primeste suficienta energie pentru a putea face fata cu succes efortului de peste zi. Exista de fapt si un necesar zilnic de calorii recomandat de catre medici pe care trebuie sa il respectam daca dorim sa fim sanatosi si echilibrati din toate punctele de vedere.

Oboseala cronica poate avea in unele situatii si alte cauze decat cele alimentare si medicul ne va lamuri de fiecare data despre ce e vorba, dar ca regula generala merita sa tinem cont de recomandarile alimentare amintite anterior daca dorim sa prevenim sau sa amelioram starile de oboseala cronica induse in principal printr-o dieta dezechilibrata. Programul normal de odihna si putina miscare in aer liber vor completa planul alimentar ales si aproape pe nesimtite ne vom descoperi mai sanatosi si mai increzatori in propriile forte la scurta vreme dupa adoptarea acestor masuri eficiente.

Autor:  Lucia Mihailescu