Site coolinaria.ro

Algele marine au proprietati nutritive de exceptie


Algele marine au proprietati nutritive de exceptie Mai degraba o masura inedita pentru stilul general alimentar practicat in Romania, introducerea de alge marine pentru consum in dieta noastra obisnuita poate parea la prima vedere un simplu moft, dar rezultatele pozitive inregistrate in alte arii geografice unde algele marine se consuma in mod regulat ne sugereaza ca nu ar fi rau deloc daca am incerca si noi o dieta care sa includa acest produs alimentar deosebit de bogat in nutrimente.

Dupa culoarea lor, algele marine pot fi clasificate in alge rosii, alge verzi si alge brune. Cele mai des intalnite pe piata alimentara sunt algele verzi si algele brune. Cele rosii sunt mai greu de procurat si mai rare. Aceste alge cresc sau sunt cultivate de obicei in apa sarata insa exista si sortimente de alge verzi care pot fi intalnite si in apele dulci. In multe bucatarii traditionale din est algele marine sunt considerate drept delicatese si se consuma cu mare placere si in mod frecvent.

In special in Asia, dar si in alte arii geografice algele marine stau la baza unei adevarate industrii, produsele fiind destinate deopotriva consumului alimentar cat si activitatilor de fertilizare sau serviciilor medicale. China este cel mai mare producator de alge marine detinand aproximativ 60 la suta din productia la nivel mondial. Printre nutrimentii majori intalniri in algele marine se afla acizii grasi omega-3 si omega-6, polifenoli diversi, flavenoizi, antioxidanti si o intreaga gama de vitamine si minerale dintre cele mai necesare pentru organismul uman.

Deoarece algele marine contin in compozitia lor chimica si anumite nutrimente care nu se pot extrage din nici un alt fel de produs existent pe uscat s-a avansat de mai multa vreme ideea ca ar trebui sa se acorde o atentie mai mare cultivarii acestor plante oceanice deoarece ele cu adevarat pot constitui, ca si in cazul spirulinei, surse importante de nutrimente, foarte utile mai ales in perioadele de foamete sau de seceta prelungita. Printre proprietatile lor curative se numara si favorizarea tutoror proceselor metabolice, tonifierea si stimularea unor procese importante din organism, precum si actiunea benefica de regenerare si reintinerire a intregului organism.

In Romania exista produse pe baza de alge marine, dar deocamdata se cam limiteaza doar la nivelul suplimentelor nutritive si a produselor folosite in sectorul medical, fiind totusi prezente si in comertul de alimente in forma uscata sau conservata. Se preconizeaza ca in urmatorii ani sa se poata procura cu usurinta alge marine mai degraba sub forma de condimente, simplu de introdus in feluri diverse de mancare precum supe si ciorbe, tocanite sau pilaful de orez. Ar fi suficient pentru inceput dat fiind faptul ca pretul de achizitie inca nu poate fi redus ca sa fie accesibil intregii populatii din cauza faptului ca intregul proces de cultivare se face pe baza de munca manuala si necesita investitii uriase.

Autor:  Lucia Mihailescu