Site coolinaria.ro

Cum sa inselam apetitul alimentar?


Cum sa inselam apetitul alimentar? Adultii care descopera ca au probleme in controlul greutatii corporale se lovesc mereu de aceeasi problema in incercarile lor de a reduce cumva portiile la masa precum si apetitul lor crescut. Desi ei aleg sa manance mai putin si incearca sa adopte o dieta mai saraca in grasimi totusi nu se pot abtine sa nu guste ceva si intre mese deoarece senzatia de foame este prea puternica ca sa ii poata face usor fata.

Asemenea persoane este bine sa apeleze la tot felul de subterfugii alimentare pe durata intregii zile pentru a reusi totusi sa urmeze o dieta mai stricta si a-si obisnui organismul cu mici restrictii. Senzatia de foame este in general data de faptul ca organismul s-a deprins sa ceara mai multe calorii, iar daca se vor identifica mijloacele prin care sa il poti insela din acest punct de vedere atunci si rezultatele vor fi mai bune atunci cand doresti sa scapi de kilogramele in plus.

Masurile de scadere a apetitului alimentar pot incepe chiar de dis-de-dimineata odata cu servirea micului-dejun cand va fi necesar sa introducem in dieta noastra si cerealele, in special fulgii simpli de ovaz in combinatie cu lapte degresat sau fructe taiate marunt. Aceste cereale contin si cantitati mari de fibre alimentare, foarte utile pentru reducerea apetitului. O lingurita de ulei de masline extravirgin sau ulei de in servite pe stomacul gol tot la micul-dejun vor ajuta si acestea simtitor la scaderea senzatiei de foame dintre mese.

La gustarea dintre mese apelati de asemenea la uleiul de in sau chiar la semintele de in pe care sa le strecurati in sandviciuri sau sa le presarati in salata. Este un mijloc foarte eficient de reducere a senzatiei de foame putand astfel sa mancati si mai putin si nici sa nu mai fiti chinuiti de un apetit alimentar crescut. Alternativ puteti apela si la suplimente alimentare de spirulina care pot reduce de asemenea foamea, oferind si multe nutrimente. In cazul in care folositi spirulina nu mai mancati nimic intre mese deoarece riscati sa va ingrasati mai mult si nu sa slabiti.

Daca va aflati la dieta de slabit, in special pentru prima faza, incercati sa suprimati senzatia de foame prin consumarea unuia sau a mai multor pahare de apa. De multe ori organismul unei persoane supraponderale este confuz si semnaleaza ca ii este foame desi de fapt el are nevoie de apa. Acest lucru se intampla deoarece servirea mesei se repeta mult mai des pe parcursul unei zile decat potolirea setei si atunci organismul se ajusteaza in consecinta transmitand semnale false de foame chiar si atunci cand nu e nevoie decat de mai multa apa in organism.

Persoanele care au nevoie sa slabeasca si poseda si o vointa mai puternica vor putea alege si metoda meselor bogate in zarzavaturi si legume ca alternativa la mesele obisnuite. Daca va va fi mereu foame pentru o perioada puteti incerca sa potoliti aceasta senzatie apeland constant la cantitati mai mari de varza, salata verde, spanac, broccoli, conopida, etc. pe care le puteti servi in salate combinate sau nu cu cereale (pentru a inlocui painea alba) si putin ulei de masline la prima presa. Alternativ, daca nu mai aveti pofta de salata, puteti prepara supe de legume si zarzavaturi foarte gustoase (fara nici un pic de ulei). Mancati din acestea cat de mult doriti si adaugati si cereale sau consumati doar putina paine integrala ca sa obtineti mai repede senzatia de satietate.

Carnea trebuie eliminata aproape total din dieta, indiferent daca e vorba doar de carne de pui sau carne de vita fara grasime. Mesele de peste insa sunt binevenite, dar la gratar sau fierte si nu prajite in ulei. Carnea o puteti inlocui foarte usor cu produse concentrate de soia insa aici va trebui sa apelati si la sfaturile unui bucatar priceput care sa va invete cum sa gatiti produsele din soia ca sa fie si foarte gustoase. Atentie totusi la portiile servite la masa, mai bine mancati mai des, la interval de trei ore, si in portii mici decat sa serviti portii uriase la fiecare masa. Si tot legat de portii, obisnuiti-va sa nu serviti masa decat dupa un interval de minimum 3 ore de la ultima masa.

Apa proaspata, bauturile din proteine precum si sucurile de fructe si legume consumate mai des, in locul unei gustari, va pot si acestea ajuta sa va controlati apetitul alimentar crescut si sa inregistrati scaderi mari in greutate. Alaturi de exercitiul fizic sau miscarea in aer-liber (mersul pe jos) sunt toate masuri foarte bune de tinere sub control a greutatii corporale. Foarte important este si programul de odihna. Nu va culcati tarziu, pentru a preveni starile de depresie si mesele de noapte, si nici nu dormiti mai mult de 8-9 ore pe noapte. Daca va obisnuiti cu un program echilibrat de odihna si de servire la ore fixe a mesei atunci cu siguranta va aflati pe drumul ce bun si nu va mai trebuie decat suficienta rabdare pentru a va bucura de niste rezultate de exceptie benefice pentru sanatatea dvs. atat fizica cat si mentala.

Autor:  Lucia Mihailescu