Site coolinaria.ro

Zaharul, indulcitorul din fiecare zi


Zaharul, indulcitorul din fiecare zi Cand te gandesti la zahar de cele mai multe ori ti se formeaza in minte imaginea unor granule mici si albe puse intr-o punga de hartie ce se gasesc frumos impachetate pe rafturile din supermarketuri. Zaharul insa se poate gasi sub mai multe forme, fiecare dintre ele avand propriile sale caracteristici. Dupa ce descoperi existenta a mai multor tipuri de zahar iti va fi mult mai usor sa iti imbunatatesti calitatile de cofetar. Nu uita, zaharul trebuie folosit in cantitati mici pentru ca pe cat este de delicios pe atat de periculos provocand diabetul sau predispunand la obezitate.

Zaharul de masa:
Acesta este zaharul ce se gaseste din abundenta in bucatarii. Este de culoare alba, are un aspect granulat si este folosit in majoritatea deserturilor. Mai poate fi cumparat si sub forma de cuburi, adesea folosite la servirea cafelei si a ceaiului.

Zahar pudra:
Este obtinut prin sfaramarea granulelor de zahar cu ajutorul unei rasnite, rezultatul este un zahar sub forma de pudra fina. Este des utilizat in obtinerea cremelor, glazurilor, iar daca presari pudra deasupra prajiturilor, fursecurilor si cornurilor acestea vor avea un aspect stralucitor ca zapada.

Zahar brun:
Zaharul cu melasa (nerafinat), dar foarte aromat. Are doua nuante, poate fi ori de un brun deschis ori de un brun inchis. Este ideal pentru prajiturile cu umplutura de ciocolata, budinca sau glazuri.

Zahar cristalizat:
Proprietatea sa deosebita ce ii ofera popularitate este ca se dizolva rapid, nefiind necesar sa-l amesteci cu o lingurita pentru a grabi procesul de topire a zaharului. Folosit in mare parte de barmani in pregatirea cockteilurilor tocmai datorita acestei proprietati care ii permite barmanului sa pregateasca o bautura in mai putin de un minut.

Autor:  Raluca Rusu