Site coolinaria.ro

Utilizarile multiple ale otetului in bucatarie


Utilizarile multiple ale otetului in bucatarie Dintre condimente, exista cateva care se remarca si prin utilitatile multiple in bucatarie sau in afara acesteia nu doar prin gustul placut pe care il pot da mancarii.

Otetul este unul dintre aceste condimente, care ne poate ajuta la salvarea dezastrelor din bucatarie, la suplinirea unor ingrediente scumpe sau greu de procurat, este un bun conservant alimentar si are si bune proprietati de dezinfectare si curatare a ustensilelor sau suprafetelor din bucatarie.

Economic: otetul poate oferi cantitati mai mari din diferite ingrediente daca adaugam cativa stropi pentru a le dilua pe acestea.

Fierberea oualor: chiar si ouale crapate la fiert vor ramane in coaja lor daca punem putin otet in apa.

Peste si fructe de mare: fara otet nici nu merita sa consumam aceste produse, atat de util este acesta pentru indepartarea mirosurilor neplacute si potentarea gustului.

Conservant: otetul este de neinlocuit la prepararea muraturilor, a conservelor diverse si chiar la conservarea unor fructe pentru iarna.

Potentiator arome: cativa stropi de otet adaugati in aproape orice fel principal vor creste savoarea si aroma mancarii.

Fragezeste carnea: cantitati infime de otet pot ajuta mult la obtinerea unor rezultate bune la mesele de carne.

Inlocuitor sare: prin fierberea pastelor in apa cu cativa stropi de otet si fara sare acestea capata un gust delicios si fierb mai repede.

Aluaturi si prajituri: da un plus de savoare si este util inclusiv pentru un aspect placut, stralucitor al aluaturilor daca se ung acestea catre final cu putin otet si se introduc din nou la cuptor. Si gustul prea dulce poate fi diminuat prin introducerea in reteta a unei linguri suplimentare de otet.

Dezinfectant: otetul poate fi folosit in solutie cu apa pentru a se dezinfecta suprafete sau ustensile din bucatarie.

Dezodorizant: solutia de apa cu otet va indeparta sigur si repede toate mirosurile din frigider sau alte zone din bucatarie. Trebuie insa diluata multumitor sau aerisit bine locul respectiv la final.

Autor:  Lucia Mihailescu